Uskaltaisinko avantoon?

Katriina Nykopp |

Share Share Share
image description

Lupauduin kerran sivulauseessa kaverin ehdotukseen avantouinnista ja eihän sitä sisu antanut periksi perua. Niinpä tammikuisena iltana salin jälkeen kulkeuduin Häränvirran komealle avantouintipaikalle ja seisoin pyyhe ympärillä katsomassa, kuinka kaveri pulahti veteen. "Kun lähdet liikkeelle, et enää pysähdy" ohjeisti kaveri ja käski hengittää. Tein kuten sanottiin ja niin vain kastauduin kaulaa myöten ja tulin kovalla vauhdilla pois.

Oikeasti puhutaan talviuinnista, koska uintikausi alkaa jo ennen jäiden tuloa ja kaikki Suomen vesistöt eivät edes jäädy umpeen talven aikana. Myöskään Häränvirta ei pikkupakkasista piittaa, se suostuu nöyrtymään jääkannen alle vain todella kylminä talvina. Kylmänjylhänä ja arvokkaana virtaava vesi on puhdasta - ja kylmää. Nolla-asteinen vesi liikkuu vauhdilla ja ansaitsee kunnioituksensa: jos mahdollista, niin kaverin kanssa veteen ja varovaisesti varsinkin pimeällä.

Avantouinnin hyödyistä löytyy googlaamalla paljon tutkittuakin tietoa, mutta harrastajat kertovat samat asiat, kun jutuille käy. Unen laadun paraneminen, flunssien sairastelun loppuminen, kylmänsietokyvyn paraneminen ovat näitä yleisimpiä. Ihokin tykkää ja moni kehuu kaikenlaisten vaivojen jäävän avantoon.

Häränvirran talviuimarit ottavat mieluusti joukkoonsa uusia jäseniä ja avaimen saa lunastettua vuodeksi käyttöönsä uimahallilta 15 e hintaan. Suolahdessa veteen pääsee myös ja sielläkin uimahallilta saa lisätietoa.

Miten minun avantouintini sitten kävi? Se oli aivan ihanaa! Olo tuntui mahtavalta ja teki mieli mennä uudestaan. Jäin koukkuun ja käyn nykyään useasti viikossa! Ja kyllä, tunnen nukkuvani paremmin ja unta ei iltaisin tarvitse odotella.

Jos kiinnostuit, niin ota yhteyttä Häränvirran talviuimareihin tai lunasta avain uimahallilta, ja minäkin voin viedä kokeilemaan!

Katriina 

Kuvat: Saana Peurasaari, Katriina Nykopp ja Teija Kyläniemi.