Kauneimmat rakennukset

Ilona Pietiläinen |

Share Share Share
image description

Yhtä kauneinta rakennusta ei Äänekoskelta mitenkään voisi valita. Itse en pysty laittamaan niitä edes järjestykseen. Jokainen heistä on kaunis omalla tavallaan. Joukosta puuttuu varmasti helmiä monta. Kuvauspäivänä nämä rakennukset tulivat mieleeni ensimmäisenä. Vanha sairaala (ylhäällä), Pukkimäen puutalo, Keskuskoulu, Hirvi, Hiskinmökki, Äänekosken taidemuseo, tehtaan vanha paloasema ja Willen Olohuone & keittiönä nykyisellään toimiva rakennus tallentui kameraan kauniina syyspäivänä.

Hotelli Hirven julkisivu

Hotelli Hirvi henkii aikansa tunnelmaa "Hirven vaaleanpunainen funkkisrakennus on nähnyt monet muutokset vuosikymmenten varrella. Rakennus on toiminut mm. linja-autoasemana, yökerhona, ravintolana ja elokuvateatterina. Nykyään Hirvi kokoaa yhteen majoitusta, kokouspalveluja sekä laadukkaan elokuvateatterin.

Äänekosken taidemuseo

Äänekosken taidemuseo: "Äänekosken taidemuseo toimii Klubinmäellä ns. Hammarénin talossa. Rakennus on valmistunut tehtaan isännöitsijän asunnoksi v. 1900.Myöhemmin talossa asui useampia tehtaan insinööriperheitä. 1940-luvun lopulta 1970-luvun puoliväliin rakennus toimi tehtaiden klubina ja sittemmin Osuuskunta Metsäliiton piirikonttorina.

Tehtaan vanha paloasema

Tehtaan vanha paloasema

Keskuskoulu

Keskuskoulu

Jokaisessa rakennuksessa on ilo ollut käydä sisällä. Lapsena ne eivät tuntuneet niin arvokkaille, suurille kyllä. Keskuskoulun portaat tuntuivat kovin pitkille. Tosin ylimmän kerroksen luokkahuoneeseen johtaneet portaat tuntuivat jo miltei äärettömille. Luokassa odotti opettaja Urpo Sparf, joka opetti aina 1960-luvulta saakka.

Hiskinmökki, joka siirrettiin 22.1.2020 Willen olohuone ja keittiön pihapiiriin.

Hiskinmökki, joka siirrettiin 22.1.2020 Willen olohuone ja keittiön pihapiiriin.

"Hiskinmökki on vanhin ja ainoa jäljellä oleva rakennus Hiskias-nimisen myllärin myllyn ympärille rakentunutta Hiskinmäen asuinaluetta. Mökki rakennettiin 1800-luvulla."

Hiskinmökin uuni lämpeni tunnelmallisiin joulumyyjäisiin, silloin se oli ehdottomasti joulun kaunein rakennus. Siellä kuulin ensi kertaa tarinan Hiskias-nimisestä mylläristä ja sen myllystä. Ensimmäinen mylly jauhoi kosken rannassa jo 1500- luvun loppupuolella.

Birger Brunilan suunnittelema talo Pukkimäen puutaloalueella.

Pukkimäen puutaloalueeseen kuuluu kaikkiaan kahdeksan Birger Brunilan suunnittelemaa neljän perheen taloa piharakennuksineen (Edit: 24.1. parhaimmillaan kahdeksan perhettä asui yhtä taloa kohti). Pukkimäen alue sijaitsee Äänekosken keskustan kupeessa. Alue on Äänekoski Oy:n työläisilleen rakennuttama asuinalue vuosilta 1920-27

Pukkimäen puutalossa asuessaan pystyi aistimaan historian havinan – näin ainakin uskon. Tietynlainen yhteisöllisyys vallitsi taloissa vielä silloinkin. Birger Brunilan suunnittelemat talot ovat taidokkaita jokaiselta yksityiskohdaltaan. Kissanpenkkikattojen alla nukkuvat kuulevat sateen ropinan samalla tavoin, kuin 1920 – luvullakin siellä asuneet.

Wille - Olohuone ja Keittiö

"Wille olohuone ja keittiö on Wille Rautasen rakennuttama. 

Willessä kahvikupillinen on tuttu tapa – sinne on helppo poiketa mennessä ja tullessakin. Vohvelin vuoksi sinne on tehtävä retki. Ihastus vanhaan ja kauniisti kunnostettuun helmeen ei hevillä haihdu. Kauppias Wille Rutanen rakennutti Harjulan talon 1890-luvulla. Talo on monin tavoin liittynyt Äänekosken kunnan toimintaan ja on tullut tunnetuksi mm. Kuntalana ja kaupungin museona. Lähde: Wille olohuone & keittiö

Willen olohuoneen ja keittiön takaa kulkee sähköistetty rata.
Willen olohuoneen ja keittiön takaa kulkee sähköistetty rata, joka kuljettaa kaksi junallista sellua päivittäin Helsingin satamaan.
                                                      
Äänejärven lukuiset sillat kehystävät maisemaa

Äänejärven lukuiset sillat kehystävät maisemaa

Millaisia tarinoita rakennukset kätkevätkään sisälleen – kaikkia niistä emme kuule koskaan, mutta ihailla voimme rakennuksiamme. Ajattelin huomenna ylittää lenkkipolulla Häränvirran sillan sen, joka johti ennen yläasteelle. Takaisin palaan kävelysillan kautta, painan samalla mieleeni, mille maisema juuri nyt Äänekoskella näyttää.

Häränvirran silta

Häränvirran silta

Ilona

Ilonan @valkoinen_puutalokoti -Instagramia voit seurata täällä!