Parasta kesässä – Lähimatkailua luonnossa Äänekoskella!

Visit Äänekoski |

Share Share Share
image description

Kun kysytään paikallisilta mikä Äänekosken seudulla asumisessa on parasta, vastaus on usein luonto aivan kodin nurkalla! Joskus paikallisillekin voi tulla yllätyksenä, miten monipuolinen oma kotiseutu on lähimatkailun ja ulkoharrastusten näkökulmasta. Kokosimme yhteen parhaimmat tavat ottaa kaikki irti omista kotikulmista tänä kesänä!

Luonnon rauhaan retkeillen

Jo Akseli Gallen-Kallela ikuisti aikoinaan Äänekosken kimaltelevat järvimaisemat maalauksiinsa. Keiteleen rannoilla voi päästää irti kiireestä, laskeutua hiljalleen luonnonrauhaan ja nauttia päivästä luontopolkujen uljaissa näkymissä. 

1. Laulavan mörön polku Sumiaisissa

Laulavan Mörön polku on saanut nimensä päätepisteidensä mukaan. Laulumäki Keiteleen rannalla on polun pohjoispään näköalapaikka, etelässä polku päättyy korpimaisemassa solisevalle Mörkökoskelle. Reitti on viitoitettu mörköviitoin ja puihin punaisella merkityin täplin. Reitin kokonaispituus on 19 km. Polun karttaan on merkitty monia muitakin alueella risteileviä polkuja lyhyempiä retkiä varten. 

Lue lisää ja katso kartta 

2. Tärttämäen näköalakallio ja lintutorni

Tärttämäen näköalapaikka ja lyhyet maastopolut Tärttämäen huipun ympäri avaavat kauniin maiseman Kuhnamon Tärttälahdelle ja aina Äänekosken kaupunkiin saakka. Tärttämäen päälle pääsee pyörällä ja kävellen, mutta poluilla suositellaan liikkumaan jalan. Reitti poluilla on osittain vaikea. Ensimmäinen näköalatasanne ja sen saavutettavuus ovat helppoja. Huomioitavaa on, että paikalla ei ole kunnossapitoa ja etenkin sateella ja märkänä kallio on erittäin liukas.

Lue lisää 

3. Riihivuoren näköalapaikka Suolahti

Riihivuorelle johtava polku alkaa Riihivuorentien ja Sahantien risteyksen jälkeen noin 50m päästä. Tien varressa on tällä kohtaa kyltti, jossa lukee "luontopolku". Riihivuoren kallioilta avautuu uskomattoman hienot maisemat ympäröivään luontoon. Kallion laelle pääsee polkua pitkin.

Lue lisää

4. Sumiaisten Hitonhauta

Sumiaisista Rautionmäelle vievän kuhmuraisen soratien varresta löytyy kyltti paikalliselle Hitonhaudalle. Alareitti vie retkeilijän suoraan rotkon pohjalle suuren kallioseinämän juurelle. Vajoaman pohjan täyttävät sammaloituneet kivet ja täydellinen hiljaisuus. Yläreitin valitessaan pääsee suoraan Hitonhaudan vuorelle ihastelemaan näköaloja; yläreitti on huomattavasti helppokulkuisempi.

Lue lisää

Hikeä pintaan 

Jos kaipaa luontokokemuksilta muutakin kuin mielenrauhaa, niin onneksi Äänekosken monet ulkoliikuntapaikat ja kohteet tarjoavat keholle erilaista rasitetta ja mahdollisuuksia kunnon kohotukseen. 

1. Äänemäen laskettelurinteen pyöräilyreitit ja kuntoportaat

Äänemäen maastopyöräilyreitit sijaitsevat noin 1 km:n päässä Äänekosken keskustasta Suolahden suuntaan. Lähtöpiste on Äänemäen laskettelurinteen alaosassa. Monipuoliset reitit sopivat niin aloittelijalle kuin kokeneemmallekin maastopyöräilijälle. Reittejä on valittavana haastavasta helppoon. 

Lue lisää 

Kuntoportaat sijaitsevat taas aivan Äänemäen kupeessa lasketteluhissin vierellä. Viimeisellä nousulla kannattaa kivuta Äänemäen näköalatorniin ihastelemaan maisemista!

 Lue lisää 

2. Liikuntapuiston pururata 

Äänekosken keskustan tuntumassa sijaitseva liikuntapuisto tarjoaa hyvät maastot eripituisille lenkeille. Vaihtoehtoja on monia, 1,2,3,5 ja 10 kilometrin polut. Pisin, eli 10 kilometrin lenkki menee Lossin rannan kautta. Radalla on myös hyvät ja selkeät opasteet eri reiteille. 

3. Kuntokatsastus

Mikäli oma kunto on vielä kysymysmerkki, voit testata oman kestävyytesi omatoimisesti milloin tahansa Äänekosken rantapuiston tai Suolahden Wanhan aseman kuntokatsastusreiteillä. 

Lue lisää

Vesille! 

Varsinkin kuumina kesäpäivinä on ihanaa kun oman kodin läheltä pääsee heittäytymään vesistöjen äärelle uimaan, veneilemään, seikkailemaan ja kalastamaan. 

1.  Kaupungin uimarannat

Mitä olisi kesä ilman vedessä pulikointia? Suuntaa jollekin kaupungin 13 uimarannasta ja pulahda Keiteleen raikkaaseen veteen. Katso kaupungin kaikki uimarannat täältä

2. Kapeenniemi ja Kapeenkosken alueen aktiviteetit 

Kapeenniemi on Äänekosken kaupungin omistama virkistys-, koskikalastus-, luonnon- ja maisemansuojelualue, jonka monipuolinen polkuverkosto soveltuu erinomaisesti pienimuotoiseen luontoretkeilyyn. Lue lisää 

Alueella sijaitsee myös matkailuyritys Kapeenkoski Travel Oy, joka tarjoaa tilauksesta ruokaa, majoitusta, saunoja, kalastuspaketteja ja erilaisia kädentaitokursseja sekä luonto-ohjelmapalveluja. Lue lisää 

3. Keitelejärvi veneillen

Koe tutut maisemat vesiltä käsin ja tutustu Keitele-järven saariin aina Risusaaresta, Muuraissaareen, Kalliosaareen ja Tyttöjensaareen. Saaret ovat saavutettavissa omilla vesipeleillä tai vuokrattavilla kajakeille tai lähimmät jopa suppilaudoilla. Ohjatuilla kalastusretkillä pääsee pyynnöstä tutustumaan useisiin upeisiin retkisaariin.Tutustu ja lue lisää: 

Välinevuokraus

Kalastus ja majoitus Vonkale

Äijänkäppyrä Action Outdoor:

Vietä ihana kesä Äänekosken seudulla! 

Lähde nauttimaan kesäisestä Äänekoskesta ja kerro ainutlaatuisista luontokohteistamme myös kesävieraille. Inspiraatiota lähimatkailuun saat etenkin Visit Äänekosken sivuilta osoitteesta www.visitaanekoski.fi/

Hyvää kesää!