Mikon matkassa -näyttely tuo Äänekosken suurmiehen lähelle katsojaa

Anna Inkeroinen |

Share Share Share
image description

Mikko Niskanen on tämän kesän elokuvamaailman puhutuimpia nimiä, kun Niskasen elokuva Kahdeksan Surmanluotia nähdään restauroituna Sodankylässä ja Bolognassa. Mikko Niskanen oli äänekoskelainen elokuvaohjaaja, näyttelijä ja professori. Niskasen ohjauksen työnjälki on palkittu kaiken kaikkiaan kuudella Jussi-patsaalla. Tällaiseen suoritukseen ei ole yltänyt kukaan muu.

Äänekosken keskustaan (Torikatu 4, Äänekoski) on avattu kesäksi Mikko Niskasesta kertova Mikon matkassa -näyttely. Näyttely nähtiin jo viime kesänä Ääniä Festivaalin aikana. Nyt näyttelyä on uudistettu ja se tuo Mikko Niskasen takaisin kotikaupunkiinsa. Uudistetun näyttelyn loivat Marjo Steffansson ja Mikko Niskasen poika Jorma Niskanen. Näyttelyn toteuttamisesta vastaa Kulttuuriyhdistys Ääniä. 

Näyttelyyn on vapaa pääsy!

Mikko matkassa -näyttely ei jlinkätä ketään kylmäksi

Näyttely lupaa tarinaa, taustoja, tavaraa ja tuokiokuvia sekä filmejä Äänekosken suurmiehen elämästä ja töistä. Näyttely tosiaankin kuvaa Mikko Niskasta kuvien, tavaroiden ja karttojen tavoin. Tilassa vallitsee historian havina ja kunnioitus Niskasen työtä ja saavutuksia kohtaan. Kun astuu sisään Torikadulla sijaitsevaan tilaan, ei tiedä minne katsoa ensin. Näyttelyyn on koottu monipuolinen valikoima nähtävää, joten näyttely sopii aivan jokaiselle. Esineet, vaatteet, kuvat, artikkelit ja kunniakirjat takaavat, että näyttelyssä riittää katseltavaa ja ihmeteltävää. On sanottu, että Mikko Niskanen oli henkilö, joka ei jättänyt ketään kylmäksi. Ja että jokaisella, joka oli tekemisissä hänen kanssaan, oli hänestä jokin mielipide. Sama pätee Mikon matkassa -näyttelyyn.

Vierailijan näkökulmasta

Omaksi suosikiksi muodostui 60-luvun tyyliin stailattu Mikko-olohuone. Olohuoneesta löytyi kirjahylly, jota täytyy tutkia lähempää ennen kuin se paljastaa katsojalle kaiken. Koko olohuoneeksi tehty tila tuntuu henkilökohtaiselta ja tietyllä tavalla yksityiseltä. Lisäksi olohuoneesta löytyi pino vanhoja lehtiä, jossa oli artikkeleita Niskasesta. Mikko-olohuone tiivistää koko näyttelyn tunnelman erityisellä tavalla.

Näyttelyssä on esillä myös Niskasesta tehtyjä taideteoksia. Maalaukset, piirrokset ja veistokset kuvastavat katsojalle elokuvaohjaajan saamaa kunnioitusta ja suosiota. Niskasesta tehdyt teokset vangitsevat hänestä valokuvaa enemmän. 

Näyttely on avoinna heinäkuun loppuun saakka. Ei siis hätää, jos kalenteri näyttää vielä täydeltä, aikaa on. Näyttely on todellakin näkemisen arvoinen, joten piipahda paikan päällä vaikka kauppareissun yhteydessä!