Vinkit pääsiäisen näköalapaikkoihin

Peter Lindenberg ja Sini Kaapro-Lindenberg |

Share Share Share
image description

Nouse pääsiäisenä korkeuksiin ja nauti luonnon rauhasta.Oletko pohtinut mitä tehdä pääsiäislomalla Äänekoskella? Löytöretkeilijälle löytyy paljon erilaisia kohteita, joihin retkeillä. Halusimme nostaa kirjaimellisesti teidät korkeuksiin ja tarjota pari vinkkiä maisemien nauttimiseen yläilmoista. Pääsiäisen kiireiden sijaan voit nauttia  Äänekosken upeista maisemista kaikessa rauhassa.

Poluilla keväinen luonto alkaa heräilemään. Retkellä eväät maistuvat paremmalta, joten on oiva hetki pakata reppuun retkieväät ja lähteä ihmettelemään maisemia korkeuksista. Bongaatko muuttolintuja? Shh, ihan hiljaa, voit ehkä kuulla niiden laulavan.

Tärttävuori yläilmoista

Tärttämäen näköalakallio, Äänekoski

Oletko kuullut Tärttämäen näköalakalliosta? Tämä Äänekosken keskustan lähistöllä nouseva mäki tarjoaa upeat maisemat Kuhnamon Tärttälahdelle. Mäen päällä on myös lintutorni, jonka vierellä kasvavat puut ovat kurkottaneet korkeuttaan maisemien eteen, mutta tornilta voit bongata osan Äänekosken kaupunkia. Bongaatko tehtaan piiput? 

Kuva Tärttämäen näköalakallion maisemista

Kulku: Matka kohti näköalakalliota alkaa Tärttämäentieltä. Autolta huipulle on matkaa 600m kävellen. Huom! Reitti ei ole ylläpidetty, joten noudatathan varovaisuutta, etenkin kosteana kallio on hyvin liukas! Reittiohjeet

Kuva Tärttämäen näköalakallion maisemista

Äänemäen näköalatorni, Äänekoski

Äänemäen päältä näköalatornilta aukeaa upea maisema pitkälle Keitele-järvelle. Voit nähdä myös Häränvirran kävelysillan ja Äänekosken keskustan. Varaa hetki aamusta ja näe auringon nousu tai bongaa lintuja tornilla. Näköalatornin ensimmäinen tasanne on esteetön.

Äänemäen näköalatornin maisemia

Kulku:Näköalatornille pääset autolla Kovalan tietä pitkin ja kävellen kuntoportaita pitkin (Torpparintie 1, 44100 Äänekoski) noin puoleen väliin laskettelurinnettä, jonka jälkeen polkua pitkin ylös. Pst.! kesäisin tornille pääsee myös maastopyöräreittejä pitkin!

Äänemäen näköalatorni

Riihivuori, Suolahti

Riihivuoren korkeuksissa mieli ja keho lepäävät. Maisemat aukeavat Keiteleelle, Riihilahdelle sekä Paatelan peltoalueelle. Kesäisin Keiteleen kimalluksesta nauttivat mm. uimarit, veneilijät ja suppailijat. Talvisin järven jäällä voi nähdä mm. hiihtäjiä ja moottorikelkkailijoita.Huhu kertoo, että Riihivuoren juurelta löytyisi pirun pesä. Hmm, voisikohan maisemista nähdä itse pirua?

Riihivuoren upeita maisemia

Kulku: Riihivuorelle johtava polku alkaa Riihivuorentien ja Sahantien risteyksen jälkeen noin 50m päästä. Tien varressa on luontopolku -kyltti. Osoite: Sahantie 74. Huomioithan, että paikalla ei ole parkkipaikkaa. Huom. ei ylläpitoa!

Kirppuvuori, Suolahti

Löydä maisemat, jotka Akseli Gallen-Kallela tallensi aikoinaan maalauksiinsa. Gallen-Kallelan Ilvesluola-teos on tehty rinteen kivikoiden näkymistä. Kirppuvuoren päältä voit nähdä vanhan koulun, mutta pystytkö bongaamaan pallopäisen puun? 

Kirppuvuoren metsää

Kulku: Aja autolla Mansikka-ahontien päähän, jossa on pieni levike. Kävele matka metsätietä pitkin ylös. Huom. ei ylläpitoa! Mikä on sinun suosikki piilopaikkasi?

Kirppuvuoren maisemat järvelle

Kaakkovuoren näköalatorni, Sumiainen

Kaakkovuoren näköalatorni on osa Laulavan Mörön polkua. Polulla ei ole talvikunnossapitoa, joten kannattaa huomioida säänmukainen varustus retkellä. Kaakkovuoren näkötornin retkeen voi varata aikaa muutaman tunnin, sillä maisemia katsellessa ja eväitä nauttiessa aika kuluu kuin siivillä.

Kulku: Laulavan Mörönpolun Syvälahden parkkipaikka on siirretty Syvälahdentien varressa olevalle soramontulle. Käveltyäsi n. 150 m maantietä vasemmalle löydät polun alkupään vanhan koulun risteyksestä. Ethän mene piha-alueelle, sillä rakennus on yksityisen omistuksessa. Osoite: Syvälahdentie 454, 44260 Vihijärvi

Kuva keväiseltä luontopolulta