Veneretki Keiteleellä osa 2

Peter Lindenberg ja Sini Kaapro-Lindenberg |

Share Share Share
image description

Heinäkuinen veneretkemme Keitelejärvellä jatkui Petäjäsaaresta Matilanvirran kautta valloittavaan Viukarinsaareen. Satumaisen kaunis järvimaisema lumosi meidät ja nautimme Suomen kesästä täydessä rauhassa. 

Pysähdys Matilanvirralla

Petäjäsaari jäi taakse ja matkamme jatkui Matilanvirralle tyynen sään vallitessa. Tankkauspisteellä veneeseen tehtiin välitankkaus ja vierailimme pikaisesti myös ravintolan puolella.

MatilanAnkkurista saa monenlaista syötävää ja juotavaa, kauniilla paikalla sijaitseva ravintola onkin muodostunut monelle kesäajan kestosuosikiksi. Paikalle pääsee kätevästi myös autolla osoite on Matilanvirrantie 1356.

Vihdoin kohti Viukarinsaarta

Ryhmä asettui takaisin veneeseen ja keula kohti Viukaria, olimme kuitenkin jo päättäneet, että paluumatkalla poikkeamme vielä pizzalle Matilalle. Viukarinsaari on saamiemme tietojen mukaan eteläisen Keiteleen yksi tunnetuin ja suosituin retkisatama.

Olimme kuulleet saaresta paljon ja ennakko-odotukset olivat korkealla ja tunnelma hyvällä tavalla jännittynyt. Saari on Äänekosken kaupungin ylläpitämä ja sijaitsee Keiteleen suurten selkien eteläpäässä, veneilyreittien risteyskohdassa ja on siksi retkiveneilijöiden suosiossa.

Saaressa on kaksi laituria, nuotiopaikka, iso laavu, pieni laavu, puucee, kota ja sauna.

Saunan rannassa on pieni poukama sekä hyvä hiekkaranta. Saunan rannassa on myös laituri, mutta se on niin huonokuntoinen, että se vaatii kunnostusta. Yksissä tuumin laitoimme saunan tulille ja lähdimme tutustumaan saareen.

Iso laavu on nimensä mukaisesti iso laavu, johon mahtuu tarvittaessa useampikin venekunta yöpymään. Laavun erikoisuutena on tulipaikan sijainti laavun sisällä keskellä. Mikäli venekuumeeni pahenee vielä, niin takaan että palaamme vielä yöpymään tänne omallakin veneellä.

Kota sijaitsee lähellä saunaa ja liiteriä ja on varmasti oiva vaihtoehto sateella, tai vähän viileämmällä kelillä. 

Pienemmällä laavulla on myös tulipaikka, siellä olikin jo ihmisiä joten emme häirinneet heitä enempää vaan suunnistimme rannan tulipaikalle. Nuotiopaikalta aukeaa näkymä isolle selälle ja auringonlasku on tältä paikalta katsottuna varmasti täysi kymppi.

Saareen saapui kokoajan lisää veneilijöitä ja telttoja pystytettiin tasaiseen tahtiin, paikan suosio on kasvanut vuosi vuodelta.

Palasimme takaisin saunalle ja jo toinen saarisaunominen samalle päivälle ei ole yhtään hassumpi kesäinen ajanviettotapa. 

Viukarin saunan mainioista löylyistä on kirjoiteltu netissä ja eipä niitä ihan syyttä ole kehuttu. Löylyjen päälle pulahdimme vielä poukamaan uimaan ja täytyy kyllä sanoa että on meille annettu uskomattoman kauniit puitteet yhteiseen ja vapaaseen käyttöön.

Hieman haikein mielin jätimme Viukarin taaksemme ja toivottavasti pääsemme vierailemaan täällä toistekin. Veneemme suunnistaakin takaisin kohti Matilan Ankkurin herkullisia antimia. Ruokailun jälkeen edessä onkin sitten kotimatka takaisin Mustanniemen satamaan. Kiitokset Kipparillemme Veskulle ja otetaan joskus uusiksi.

Yhteystiedot

Puhelin: 045 668 3933 Matilan Ankkuri 050 553 3255

Koordinaatit: 62°45,6', 25°56,6'

Merikarttasarja: J-K

Merikartta: 333

Satamanumero: 3673

S&P