Tekemistä hiihtolomalle – Elämyksiä talveen

Milla Hytönen |

Share Share Share
image description

Äänekoskelta löydät talviselle säälle paljon aktiviteetteja. Luonnon ja vesistön läheisyys tarjoavat loistavat puitteet ulkoiluun talvisessa ympäristössä. Pakkaa eväät reppuun ja lähde nauttimaan raikkaasta ulkoilmasta koko perheen voimin. Vapaa-ajallasi voit käydä tutustumassa lähialueella uusiin kohteisiin tai kokeilla uutta aktiviteettia. Lue alta ideoita, joita voit toteuttaa hiihtolomallasi.

Kokeile näitä vinkkejä hiihtolomalla!

Jäikö hiihtoloman suunnittelu viime tippaan? Ei hätää, näitä aktiviteetteja pääset kokeilemaan ilman ajanvarausta oman aikataulun mukaisesti. 

Retkeilijä vastavalossa.

Pilkkiminen

Pilkkiminen on elämys erityisesti ulkomailta tuleville matkailijoille, mutta se on mukavaa ajanvietettä kaikille. Äänekoskella pilkkimään pääset muun muassa Keiteleelle, Kuhnamoon sekä pienemmille alueen järville. Pilkkimisessä yhdistyvät raitisilma, upeat maisemat ja rauhoittuminen. Muistathan liikkua jäällä varoen ja ottaa naskalit mukaan. Milloin olet viimeksi käynyt pilkkimässä?

Lapsi pilkkimässä jäällä.

Talvinen frisbeegolf

Frisbeegolfia voi harrastaa Äänekoskella ympäri vuoden. Laajalahden talvirataa pidetään yllä tamppaamalla päivittäin koko alue. Näin kiekot eivät pääse hukkumaan hankeen ja radalla liikkuminen on helpompaa. Tälle radalle kannattaa tulla heittämään pidemmänkin matkan päästä! Radan käyttö on ilmaista ja samalla voit ihastella talvista Kuhnamoa.

Henkilö heittää talvella frisbeegolfia.

Vietä päivä rinteessä

Laskettelu ja lumilautailu onnistuu helposti Äänemäessä. Lähellä keskustaa sijaitseva laskettelurinne tarjoaa eritasoisille laskijoille sopivat rinteet. Äänemäen ympäri kiertää n. 5 km mittainen ulkoilureitti, jota voit kävellä, maastopyöräillä tai vaikkapa lumikenkäillä. Alle 6-vuotiaille lapsille on käytössä ilmainen naruhissi laskettelun harjoittelemista varten. Paikanpäältä löydät luonnollisesti myös kahvion sekä välinevuokraamon, josta voit vuokrata lasketteluvälineitä tai lumikengät. Perheenpienimpiä varten rinteessä on myös pulkkamäki. Omia eväitä voitte nauttia myös rinteen alapuolella sijaitsevassa laavussa, josta löytyy valmiit polttopuut.

Lumikengät Äänemäessä.
Laskijoita Äänemäessä.

Liikuntapuiston monipuolisista talviaktiviteetti mahdollisuuksista löytyy myös pulkkamäki. Mäenlaskun ohessa voit nauttia eväät rinteen lähellä sijaitsevassa laavussa.

Luistelu

Hyvänä talvena ylläpidettävää retkiluistelurataa on hieman yli 30 kilometrin verran Äänekosken alueella. Varmimmin retkiluistelurataa on Mämmellä, jossa on parhaina talvina jopa 6 km lenkki luisteltavaa uraa. Myös Lossille, Likolahteen ja Risusaareen sekä Suolahdessa Majaniemeen onnistutaan talvisin saamaan toviksi retkiluistelurataa. Tänä vuonna talvi on ollut säältään melko vaihteleva, joten suhtauduthan varauksella jäätilanteeseen.

Jos retkiluisteluradat eivät ole kunnossa, kannattaa käydä testaamassa Äänekosken tekojää liikuntapuistossa tai muut luistinradat. Kenttäluettelosta näet etukäteen, missä kunnossa jää on. 

Hiihtäminen

Äänekoskella voit hiihtää upeissa maisemissa ja loistokunnossa olevilla laduilla. Liikuntapuistosta lähtevien latujen lisäksi löydät eri taajamista useita kokeilemisen arvoisia latuja, joiden varsilla on usein laavu levähtämistä ja eväiden syöntiä varten. Perinteisen hiihtotavan latuja löytyy Äänekoskelta yhteensä 250 kilometrin verran. Luistelulatuja on noin 100 kilometriä. Kaupungin ylläpitämiä konelatuja löydät Äänekosken taajamassa Liikuntapuistosta, Rantaraitilta ja Rantapuistosta, Suolahdessa Nakertajasta, Metsoreitin yhdyslatu ja Majalan pellolta. Äänekoskella ja Suolahdessa on myös erilaisia korttelilatuja muun muassa päiväkotien lähellä. Koneladut ovat myös Sumiaisista Saarikkaalla ja Konginkankaalla.

Hiihtolatu pimeällä.

Psst.. Tiesitkö, että Äänekoskelta löytyy myös kaksi latua, joissa voit hiihtää koirien kanssa? Aktiivisten kyläläisten ylläpitämät koiraladut löydät Koivistosta ja Hietamalta.

Retkeily

Talvisissa maisemissa on mukava tutustua ympäristöön ja käydä retkellä uusissa kohteissa. Joko olet tutustunut Gallen-Kallelan reitteihin Äänekoskella?  Kapeenniemen virkistysalueella voit kulkea erilaisia reittejä nauttien harjumaisemista ja kosken kuohunnasta. Risusaari on suosittu kohde ulkoilijoiden keskuudessa, erityisesti talviaikaan. Se sijaitsee sopivan kävelymatkan päässä Mustaniemen satamasta ja sinne voi mennä kävellen tai hiihtämällä. Myös Petäjäsaari on tutustumisen arvoinen kohde talvisin. Muutaman kilometrin päässä Sumiaisten satamasta sijaitsevassa Petäjäsaaressa on sauna, tulipaikka sekä kota.

Lumikenkäretkellä.

Erilaisilla välineillä luontoon

Yleisten ulkoilureittien ulkopuolella liikkuville löytyy nykyään monipuolisia välineitä. Esimerkiksi lumikengät, retkisukset ja lumiliukukengät ovat olleet suosittuja viime talvina, kun lunta on ollut metsissä paljon. Erilaisten välineiden avulla pääset tutustumaan uusiin reitteihin ja liikkuminen helpottuu haastavammassakin maastossa.

Retkisukset jäällä.

Lumi- ja jäätaide

Ulkoillessa voit päästää mielikuvituksen lentämään ja tehdä taidetta. Esimerkiksi luonnonjäälle saa tamppaamalla tehtyä upeita kuvioita ja koko perhe saa liikuntaa huomaamatta. Lumiukkojen ja -linnojen rakentaminen on mahtavaa yhteistä ajanvietettä. Jos ulkona paukkuu pakkaset, voit myös tehdä jäälyhtyjä ja -koristeita. Oletko kokeillut tehdä jäisiä saippuakuplia ja kuvata niitä?

Sydän jäällä.

Avantouinti

Jos kaipaat virkistystä hiihtolomaan, kannattaa kokeilla avantouintia. Äänekoskella on kaksi virallista avantouintipaikkaa. Avantoon kannattaa mennä omaa kehoa kuunnellen ja hyvillä varusteilla. Usein avantouimarit käyttävät pipoa, sekä lajia varten suunniteltuja käsineitä ja tossuja.

Jaa kuvasi hiihtoloman aktiviteeteistasi käyttämällä #visitaanekoski tai tägäämällä meidät @visitäänekoski. Jaamme julkaisusi mielellämme kanavissamme ja inspiroit samalla muita!