Koe talven riemut Äänekoskella

Milla Hytönen |

Share Share Share
image description
Jyväskylän läheltä Äänekoskelta löydät monipuoliset puitteet talven rientoihin. Hiihtäjille on tarjolla perinteisiä hiihtolatuja, ensilumenlatu sekä hiihtoreittejä jäällä. Vauhdikkaampaan menoon löytyy laskettelurinne, jossa aika kuluu kuin siivillä. Talvella voit tutustua upeaan luontoon myös lumikengillä tai perinteisesti jaloittelemalla aurattuja jääreittejä pitkin. Miltä kuulostaisi talvinen frisbeegolf hyvin huolletulla radalla?

Täällä viihtyy koko perhe

Äänekoski on lapsiperheelle täydellinen kohde talven viettoon. Tekemistä riittää, tulitpa sitten päiväksi, viikonlopuksi tai vaikka lomailemaan. Täällä kiire unohtuu, eikä ruuhkissa tarvitse odotella. Upeita talvikohteita luonnosta löydät esimerkiksi Kapeenniemen virkistysalueelta, jossa kuohuvat kosket eivät hiljene kovimmillakaan pakkasilla. Ulkoilureitillä on valittavana eritasoisia polkuja kulkijan vaatimusten mukaan. Matkan varrelta löydät laavuja, joissa voit istahtaa nauttimaan ympäröivästä luonnosta ja lämmitellä nuotion ääressä.

Hyinen maisemakuva Kapeenniemen virkistysalueelta.

Frisbeetä voi heittää myös talvella

Laajalahden talvifrisbeegolfrata on suosittu harrastajien keskuudessa ja sinne kannattaa ajaa pitkänkin matkan päästä. Rata on saanut erityisesti kehuja loistavasta talvikunnossapidosta. Täällä ei tarvitse tarpoa lumihangen keskellä, vaan rataa huolletaan lanaamalla ympäri kauden. Radan läheisyydessä sijaitsee myös koirapuisto, jossa perheen karvaisemmat kaverit pääsevät leikkimään.

Vauhdinhurmaa Äänemäen monipuolisessa laskettelurinteessä

Äänemäen laskettelurinteessä pääset laskettelemaan, laskemaan mäkeä pulkalla sekä nauttimaan eväistä. Rinteen alta pääsee myös lumikenkäilemään ja hiihtämään. Välinevuokraamosta löydät lumikengät, sukset ja lumilaudat. Rinteessä on perheenpienimmille käytössä ilmainen naruhissi, ja napakelkka on ulkoilijoiden vapaassa käytössä. Äänemäki sijaitsee Äänekosken keskustan läheisyydessä, joten laskettelun jälkeen on helppo siirtyä muiden paikallisten palveluiden pariin. 

Lasketteluhississä olevia ihmisiä Äänemäen laskettelurinteessä.

Latua riittää himohiihtäjille ja peruspertsailijoille

Liikuntapuiston ladut tarjoavat vaihtelevaa maastoa koko perheelle. Vasta-alkajille ja lapsille löytyy tasaista ja helppoa maastoa, ja kokeneemmille hiihtäjille ladut tarjoavat kisalatujen haastavuutta. Ensimmäistä kertaa säilölumesta tehty ensilumenlatu palvelee hiihtäjiä alkutalvesta. Koiviston perinteisen kyläladun varrelta löydät kauniita maisemia ja nuotiopaikkoja rauhallisempaan menoon. 

Saarikkaan ladut Sumiaisissa tarjoavat usein Äänekosken ensimmäiset luonnonlumiladut hiihtäjien käyttöön. Tarjolla on neljä eri latureittiä, joista kolme on valaistuja eli hiihtämään pääsee myös illan pimetessä. Pituudeltaan reitit sopivat koko perheelle ja niiden lähtöpaikka on Saarikkaantie 337, jossa sijaitsee myös Saarikkaan kylätalo. 

Tasaisempaan menoon löytyvät myös jääladut, joita pitkin pääset hiihtämään esimerkiksi Risusaaren kauniiseen saareen, josta löytyy laavu ja tulentekopaikka eväiden nauttimiseen. 

Ilmakuva Äänekosken jääladuista.

Puuhaa vesipedoille

Vesiliikunnasta pitäville löytyy vaihtoehtoja sisätiloista ja ulkoa Häränvirran rannasta löydät avantouintipaikan, jossa kokemuksia hakevat pääsevät vilvoittelemaan kauniissa maisemissa virtaavassa vedessä läpi talven. 

Mies heittää kuumaa vettä ilmaan talven pakkasilla Häränvirran avantouintipaikan luona.

Lämpimämmistä vesistä pitäville löytyy kaksi vaihtoehtoa: uimahalli Vesivelho ja Suolahden uimahalli. Molemmista uimahalleista löydät vesiliukumäen, lastenaltaan, porealtaan ja kuntouintialtaan. Uinnin jälkeen on mukava rentoutua höyrysaunassa ja lämmitellä pakkasen puremia poskia. Alle 6-vuotiaat pääsevät uimahalleihin veloituksetta maksavan aikuisen seurassa, lisäksi saatavilla on perhelippuja.

Yhdessä luistelemaan

Äänekoskelta löydät useita luistinratoja ja jääkiekkokaukaloita. Tekojääkenttä palvelee käyttäjiä ilmaiseksi koko talven ja sen yhteydestä löydät lämpimän pukukopin, jossa voit vaihtaa varusteet ja lämmitellä välillä. Tekojää sijaitsee liikuntapuistossa, joten voit käydä saman päivän aikana sekä hiihtämässä että luistelemassa. 

Entä jos jäisitkin vielä illaksi?

Touhukkaan päivän jälkeen maistuukin purtava. Äänekoskelta löydät viihtyisät kahvilat, pizzeriat ja erilaiset ruokaravintolat lapsiperheiden makuun. Etkö kerennyt tehdä kaikkea, mitä suunnittelit? Tutustu myös erilaisiin majoitusvaihtoehtoihimme ja vietä laatuaikaa perheesi kanssa hieman pidempään.

Kuvituskuva eväiden syömisestä Äänekoskella.

Tervetuloa viihtymään Äänekoskelle koko perheen voimin!