Unelma vaaleanpunaisesta siirtolapuutarhamökistä

Anniina Hetesuo |

Share Share Share
image description
Siirtolapuutarha on ollut kauniilla paikalla Suojärven rannalla jo melkein kymmenen vuotta, mutta monelle paikkakuntalaisellekin se on vielä melko tuntematon kohde. Suojärven siirtolapuutarha sijaitsee Suolahden taajamassa noin reilun kilometrin päässä keskustasta.   Siirtolapuutarhaan kulkee mutkainen tie Suojarinteen läpi. Tienviittoja täytyykin lukea tarkasti, jotta löytää oikeaan paikkaan. 

Siirtolapuutarhan parkkipaikalla katse kiinnittyy niittymaisemasta pilkistävään suloiseen vaaleanpunaiseen mökkiin. Mökin omistaa Pohjalaisen perhe, jonka vieraaksi sain kameroineni mennä. 

90 vuotta tänä vuonna täyttänyt Suomen siirtolapuutarhaliitto on määritellyt siirtolapuutarhan tarkoittavan viljelytarkoitukseen varattuja alueita, jotka on jaettu 200–500 neliön palstoiksi. Palstoille saa rakentaa tyyppipiirustusten mukaisen kevytrakenteisen mökin.  Suojärven siirtolapuutarhassa palstat ovat kooltaan 300 neliötä ja palstalle saa rakentaa 35 neliön mökin sekä 15 neliön varasto- tai aittarakennuksen. Pohjalaisten siirtolapuutarhapalstalla on vaaleanpunainen mökki ja varastorakennus. Rakennusten lisäksi palstalla on kaunis piha-alue. Upeat käytävät mutkittelevat pitkin pihaa, ja istutukset ovat huolellisesti valituilla paikoilla. Mökin isäntä Harri Pohjalainen puuhastelee pihalla ja naurahtaakin, että ei pääse samalla tavalla palstalle töitä karkuun kuin esimerkiksi sairaanhoitajana työskentelevä vaimo Mirva, sillä hän rakentaa työkseen pihoja. 

Tikkakoskelaisperhe kiinnostui Suojärven siirtolapuutarhasta nähtyään lehtijutun alueen ensimmäisen mökin rakentamisesta. Mökin emäntä Mirva Pohjalainen kertoo, että lapsuuden kesinä Kotkassa nähdyt siirtolapuutarhamökit tekivät lähtemättömän vaikutuksen ja unelmissa siinsi jo lapsena vaaleanpunainen siirtolapuutarhamökki, jossa on musta katto. Sellaisen hän sai vuonna 2013 Suolahteen. 

Pohjalaisten mukaan Suojärven siirtolapuutarhassa parasta on sen tuoma vaihtelu arkeen. Suojärven siirtolapuutarhassa luonto on lähellä. Ketut, jänikset ja fasaanit näyttäytyvät usein mökkiläisille. Pohjalaisen perheelle on tärkeää, että mökki on lähellä. Joskus mökille tulee ajettua jopa arki-iltana käymään. 

Siirtolapuutarhan asukkaat muodostavat tiiviin yhteisön, joka yhdessä vastaa siirtolapuutarha-alueesta. Siirtolapuutarhassa on mökkiläisten yhteinen virkistysalue sekä sauna uimarantoineen. Mökkiläiset siivoavat vuorotellen saunan ja kunnostustyöt tehdään myös yhteistuumin. Saunarakennusta mökkiläiset vuokraavat myös ulkopuolisille normaalioloissa. Koronan aiheuttamat rajoitustoimet näkyvät myös siirtolapuutarhalla ja saunaa ei ole tänä kesänä vuokrattu muille. 

Koronan vuoksi on peruttu myös siirtolapuutarhan vuosittainen avoimien ovien päivä. Avoimien ovien päivänä siirtolapuutarha-alueeseen ja mökkeihin pääsee tutustumaan tarkemmin. Siirtolapuutarhakausi alkaa huhtikuun puolessa välissä ja päättyy lokakuun puolessa välissä. Toivottavasti avoimien ovien päivä järjestyisi ennen kauden loppumista, sillä siirtolapuutarha-alue on todella vierailemisen arvoinen kohde. Siirtolapuutarhalla saa vierailla myös muulloin, mutta on toki muistettava, että mökkien pihoihin saa mennä vain luvan kanssa. 

Siirtolapuutarha on Äänekosken kaupungin todellinen piilotettu aarre, jota kannattaa käydä ihastelemassa. 

Puutarhaunelmissa, Anniina @annhetes