Akseli Gallen-Kallelan jalanjäljissä

Milla Hytönen, Peter Lindenberg ja Sini Kaapro-Lindenberg |

Share Share Share
image description

Kaipaatko erilaista tekemistä talvilomalle tai löytyisikö sinulta vapaa viikonloppu, jonka haluaisit viettää ulkoillen? Äänekoskelta löydät tarinoita täynnä olevan kulttuurireitin, jolla pääset seuraamaan taiteilija Akseli Gallen-Kallelan jalanjälkiä. Tämä reitti sopii paikallisille ja matkailijoille, jotka ovat kiinnostuneita luonnosta ja alueemme historiasta. Reittiin voi tutustua ympäri vuoden, mutta näin talvella saariin pääsee tutustumaan kätevästi myös jäitä pitkin ja perimätiedon mukaan taiteilijan retket ovat ajoittuneet juuri maaliskuun tienoille.

Äänekoskella sanotaan olevan maalauksellisen kauniit maisemat ja pieni kurkistus historiaan osoittaakin, että tämä väittämä pitää kirjaimellisesti paikkansa. Erityisesti Akseli Gallen-Kallelan kerrotaan mieltyneen Keitele-järven ja Äänekosken maisemiin. Matkustetaanpa mielessä taaksepäin noin sata vuotta ja mietitään, mitä kaikkea Gallen-Kallela matkoillaan näki ja koki. Suolahden Wanhan Aseman alue tuli Gallen-Kallelalle matkoilla erityisen tutuksi ja Kirppuvuoren metsissä hänen kerrotaan vaellelleen kuukausikaupalla. Kävimme tutustumassa taiteilijan ikuistamiin paikkoihin ja uppouduimme historian vietäväksi.

Teosten maisemia löytyy reitiltä eri puolilta Äänekoskea; Suolahdesta ja Konginkankaalta. Kävimme katsomassa, miltä maisemat nykyään näyttävät. Näistäkö Gallen-Kallela inspiroitui? Ovatko nämä teokset ja paikat tuttuja? Taiteilijan matkoilta Äänekoskella on lukuisia tarinoita, joista osa pitää paikkansa ja osia ovat kertojat muokanneet sopiviksi.

Lintulahden historiallisissa maisemissa

Aloitimme reitin Lintulahden Nesteeltä, jonne Gallen-Kallelan tarinaa on ikuistettu sisätiloihin. Jätimme auton huoltoaseman pihaan ja suuntasimme tien yli jäälle. Jäällä kulkijoiden kannattaa huomioida sää ja kulkea vain tuttua reittiä ja huolehtia turvallisuudesta. Heitimme kuvaustarpeet selkään, naskalit kaulaan ja lähdimme kelkkauraa pitkin kohti kuuluisassa Keitele-maalauksessa komeilevaa Haapasaarta. 

Gallen-Kallelan Keitele-maalaus tulee nykypäivään valokuvissa. Keiteleen maisemat eivät ole merkittävästi muuttuneet reilussa sadassa vuodessa ja kauniina talvipäivänä onkin helppo ymmärtää, mikä sai taiteilijan palaamaan kerta toisensa jälkeen näihin maisemiin.

Myös Gallen-Kallelan maalauksen Järvimaisema auringonlaskun aikaan alkuperäismaisemaa ollaan hahmoteltu Konginkankaalle. Lepolanvuoren maisemista järvelle päin katsottaessa, on helppo kuvitella taulun inspiraation lähteen löytyvän täältä. Vai mitä mieltä olette? Lepolanvuorella sijaitsee näköalatorni sekä Gallen-Kallelan aitta, jossa taitelijan kerrotaan yöpyneen. Ylen Arvo Vuorela ja Jaana Polamo julkaisivat kattavan artikkelin Lepolanvuoresta muutama vuosi takaperin ja voit tutustua artikkeliin osoitteessa: https://yle.fi/uutiset/3-11374476

Konginkankaalta kohti Suolahtea

Gallen-Kallelan ajanvietosta Suolahdessa löytyy paljon tietoa erilaisista lähteistä. Halusimme päästä Ilvesluolaa ja muita teoksia inspiroineisiin maisemiin ja suuntasimme kohti Kirppuvuoren louhikkoa. Talvisen metsän siimeksessä ei ole vaikea miettiä, mikä näissä maisemissa inspiroi lukuisiin maalauksiin. Jylhät puut ja kivilouhikot muodostavat puhuttelevan kokonaisuuden. Näissä maisemissa mieli lepää ja reitti huipentuu Kirppuvuoren päälle, josta aukeavat uskomattomat maisemat Keiteleelle.

Yrityksistä huolimatta emme onnistuneet löytämään Ilvesluola-teoksessa näkyvää kelottunutta mäntyä ja jäimmekin miettimään, olisiko aika tehnyt tehtävänsä tuon puun osalta. Ilvesluolan taustoista kertoo tarkemmin Seija Heinäsen esittely teoksesta osana Tunnemaisema-näyttelyä. Taiteilijan kerrotaan käyneen näillä reissuillaan myös Sirkkakankaan hongikoissa ja Pietisen jylhissä erämetsissä ikuistamassa maisemia.

Suolahden Wanhalla Asemalla historia kohtaa nykypäivän

Kivilouhoksilta onkin hyvä laskeutua Suolahden Wanhalle Asemalle, jossa asemarakennuksen yläkerrasta löytyy Gallen-Kallelan salainen vinttikamari. Aseman alueella on pitkä historia ja Gallen-Kallelan tiedetään viettäneen siellä aikaa asemapäällikkö Ahoniuksen kanssa. Wanhan Aseman alueella on säilytetty ajan henki ja tämän alueen palveluiden ja tarinoiden parissa vierähtää helposti useampi tunti. Alueeseen pääset tutustumaan myös kotisohvalta nykyteknologian avulla täältä.

Reitti päättyy Suolahden Sörkän rantaan. Siellä sijaitsee vanha puinen vene, josta Gallen-Kallelan kerrotaan saaneen inspiraatiota teokseensa Purren valitus. Tähän aikaan vuodesta venettä on miltei mahdoton löytää vallitsevan lumitilanteen vuoksi, mutta erityisesti kesällä tämäkin paikka kannattaa historiannälkäisten käydä ehdottomasti katsomassa. 

Vinkkejä reitille

Reitin kiertämiseen kannattaa varata aikaa koko päivä, tai halutessasi voit jakaa kohteita eri päiville. Liikuimme kohteiden välimatkat autolla, mutta kesällä innokkaimmat voivat taittaa matkan vaikka sähköpyörillä. Osassa kohteita on talvella haastavampaa liikkua jalkaisin, joten esimerkiksi lumikengät voivat olla oiva apu hangessa. 

Reitin kartan löydät täältä! Kartalle ei kuitenkaan ole merkitty kaikkia näkemisen arvoisia kohteita ja reitti onkin muokattavissa omien kiinnostuksen kohteiden mukaan. Esimerkiksi Sirkkakangas ja Lepolanvuori ovat tutustumisen arvoisia paikkoja, vaikka historia näkökulma ei kiinnostaisikaan.