5 syytä tutustua Äänekoskeen vesiteitse

Milla Hytönen |

Share Share Share
image description

Äänekoskea ympäröivät upeat vesistöt, joissa riittää veneilijöille nähtävää ja koettavaa. Saarista ja rannoista löydät halutessasi rauhaa ja pääset rentoutumaan kiireiden keskellä hiljaisuudessa vain luonnonääniä kuunnellen. Kirkasvetinen ja kalaisa Keitele-järvi tarjoaa loistavat puitteet niin lyhyille kuin pitkille venematkoille. Palveluita ja aktiviteetteja on tarjolla eri taajamien rannoilla ja halutessasi voit osallistua kesän jokaisena viikonloppuna erilaisiin tapahtumiin. 

Miksi Äänekoskelle?

Jos et ole vielä merkinnyt Äänekoskea kesälomasi kohteeksi, nyt kannattaa harkita uudelleen. Autolla ja veneellä saapuessa Äänekoski on hyvien kulkuyhteyksien varrella, keskellä kauneinta järvisuomea. Huomioithan että useat vesistökohteet ovat myös autoilijoiden saavutettavissa.

Rauha

Keiteleen vesistön maalauksellisista maisemista löytyy aina uutta ihasteltavaa. Vaihtelevat maisemat ja rannat tarjoavat lukemattomia tutkimuskohteita ja yöpymispaikkoja. Veneilijälle Keitele on upea kohde, sillä ruuhkaa ei näillä vesillä tunneta. Olitpa sitten liikkeellä isolla veneellä tai vaikkapa kanootilla, voit löytää uusia reittejä ja nähtävää vesillä liikkuessasi. Kulttuurista kiinnostuneet voivat käydä tutustumassa Akseli Gallen-Kallelan maalaamiin maisemiin sekä saariin ja uppoutua kiinnostavien tarinoiden vietäväksi.

Yhteisöllisyys

Vaikka Keiteleellä on paljon kohteita, joissa saa nauttia omasta rauhasta, löytyy sieltä myös kohteita, joissa voi viettää aikaa muiden veneilijöiden ja lomailijoiden kanssa. Äänekosken kaupunki, erilaiset seurat sekä yhdistykset pitävät yllä kohteita Keiteleen saarissa ja rannoilla. Esimerkiksi Petäjäsaari on upea kohde, josta löytyy rantakalliolla sijaitseva sauna, joka on kaikkien matkailijoiden vapaassa käytössä. Suosituissa lapsiperheiden kohteissa, kuten Rekolahdessa voivat vanhemmat viettää aikaa sillä välin, kun lapset leikkivät hiekkarannalla.

Saavutettavuus

Äänekoskelle pääsee venereittejä pitkin aina Lahdesta ja Savosta asti. Kulkeminen Äänekoskelle on helppoa ja esimerkiksi Jyväskylästä saapuminen vie veneestä riippuen joitain tunteja. Matkan kestoon vaikuttaa erityisesti matkan varrella olevat sulut, eli kuinka kauan pitää odotella omaa vuoroa, sillä sulkuja matkan varrella on useampia. Ensimmäisiä kertoja veneileville sulun käyttö itsessään on aikamoinen elämys, sillä sulkuun virtaavan vesimassan voima ja korkeuden vaihtelu on veneestä käsin koettuna vaikuttava kokemus. Äänekoskella on 12 satamaa ja niissä eritasoisia palveluita, lisäksi joka taajamassa on vierasvenelaituri satunnaisille matkailijoille.

Palvelut

Veneilijälle on tärkeää löytää palvelut, joiden lähelle on helppo saapua veneellä. Äänekoskella on useita ravintoloita ja esimerkiksi leikkipuistoja aivan vesistöjen äärellä. Suolahden Wanhalla Aseman alueella on satamapalveluiden lisäksi Keitele Museo, jossa voi ihastella vanhoja junia sekä Perinnetelakka, jossa voi käydä tutustumassa höyrylaivojen historiaan. Lisäksi alueelta löytyy ravintola- ja majoituspalveluita, ulkoliikuntalaitteet ja leikkipuisto. Äänekosken keskustan läheisyydessä sijaitseva Häränvirran vierasvenelaituri on mahtava paikka pysähtyä, vaikka yöksi. Sähköt löytyvät laiturin läheisyydestä ja alueella on kaunis miljöö aktiviteettien ääressä. Rannasta löytyy ravintola ja keskustan palvelut ovat kävelymatkan päässä. Matilan Ankkuri sijaitsee Sumiaisten ja Konginkankaan rajalla ja se onkin veneilijöiden ja mökkiläisten luottopaikka. Yhdellä pysähdyksellä voi tankata veneen, nauttia ruokaa sekä lapset pääsevät leikkimään.

Aina uutta löydettävää

Keitele on iso vesistö, joka lumoaa kerta toisensa jälkeen. Pienemmällä veneellä on mahdollista tehdä tutkimusmatkoja pääväyliltä poiketen ja löytää upeita salmia ja piiloväyliä. Keitele on puhdas ja kirkasvetinen järvi, jossa on monin paikoin luonnonhiekkaisia rantoja. Näiden lisäksi saarista löytyy upeita kalliorantoja, jotka ovat myös kokemisen arvoisia.  Paljon veneilyä harrastavillekin löytyy aina uusia paikkoja koettavaksi, kunhan vain uskaltaa etsiä. Oletko jo kokenut Viukarinsaaret tai Sittosalmen?

Psst… Tiesithän, että sinun ei tarvitse omistaa venettä tutustuaksesi alueen vesistöihin. Sillä useat yritykset Äänekoskella vuokraavat muun muassa vesijettejä, SUP-lautoja ja kajakkeja pieniä tutkimusretkiä varten. Elämyksiä janoaville on tarjolla myös koskikelkkailua, koskenlaskua ja koskikelluntaa, joissa tutustutaan veteen hieman eri tavalla.