Elämä voittaa

Juha Jylhäsalmi |

Share Share Share
image description

Komediafestivaali On The Road -kesäkiertueen piti olla 12 kaupungissa. Koronapandemian takia moni kesäteatteri perui kuitenkin esitykset koko kesän osalta ja nyt kiertue pyörähtää vain kuudella paikkakunnalla. Paikkojen kapasiteetit on puolitettu, joten kiertueella lippuja on myynnissä yksi neljäsosa siitä, mitä alun perin suunnittelin. Olen kuitenkin tyytyväinen, että näissä olosuhteissa pystytään tekemään ylipäätään jotain. Kiertue starttaa 31.7. Äänekoskelta, Kievarin kesäteatterilta. Mukana ovat stand upin isot pojat Ali Jahangiri, Ilari Johansson ja Niko Kivelä. Tämä on itselle osoitus varsinkin siitä, että elämä voittaa, vaikka maailma ei välttämättä koskaan palaa entiselleen.

Kun maaliskuussa katselin kaverini kanssa KalPan kauden viimeistä kotiottelua tv:stä, jonka he joutuivat vetämään tyhjälle katsomolle, alkoi päässäni tuntua samalle kuin 1993 ylioppilaskirjoituksia ennen. Tuli olo, että mitenhän tästä selvitään. Siitä alkoi sitten tapahtumatuottajan erilainen kevät. Seuraavat viikot peruin keikkoja, kyselin laskujen perään varovasti. Päättelin aika pian, että kesäkuun alku tulee liian nopeasti ja puolen vuoden työ valuu hukkaan, koska minun pitää perua elämäntyöni, jota Kuopion Komediafestivaaliksi kutsutaan. Loppupelissä peruin ja siirsin yhteensä 52 sovittua keikkaa. Liikevaihdosta katosi muutamassa viikossa 120 000 euroa.

Kun vapunaattona katselin työhuoneeni ikkunasta ajatuksissani ulos, näin variksen lentävän ikkunani ohi rinkeli suussa. Lokki lensi sen perässä kirkuen. Tilanne näytti minusta entisaikojen vapunaatolle. Jäätelöauton merkkiäänikin kuulosti siltä kuin avaisi saunan jälkeen oluen kesämökin laiturilla. Normaalista alkoi tulla luksusta. Myöhemmin illalla minulle soitti keskisuomalainen yrittäjäkaveri, joka vietti vapunaattoa autotallissa viinapullo kädessä murehtien sitä, kun yli 20 vuoden työ mureni silmissä. Se oli kaurismäkeläinen kohtaus oikeasta elämästä. Juttelimme pitkään yöhön ja pumppasimme taas yhdessä ilmaa keuhkoihin.

Teemu pitämässä metsäkeikkaa. Kuva: Wille Markkanen

Itsellä oli koko kevään olo, että jos rupean miettimään synkimmän ennusteen kautta tulevaa, niin voimat saattavat huveta kokonaan. Yritin miettiä henkisiä selviytymiskeinoja. Olen tapahtumatuottaja, joten kehitin Saarijärvellä syntyneen stand up -koomikko Teemu Vesterisen kanssa metsäkeikkoja, jonne lippu maksoi 100 euroa ja katsojia sai ottaa maksimissaan yhdeksän. Nyt heinäkuussa Teemu tekee viidennen metsäkeikkansa, joten saimme hauskasta jutusta pienen bisneksen. Kesän komediafestareille olin saanut mukaan 50 yhteistyökumppania. Tavoitteeni oli tehdä tapahtumalla 25 000 euroa rahaa hope ry:lle, joka auttaa vähävaraisia perheitä. Ei tehty, mutta en antanut periksi. Toukokuussa soitin kaikki yhteistyökumppanit läpi ja esitin suunnitelman numero kaksi. Ideana oli tehdä Elämä Voittaa -festivaali syyskuulle Kuopioon. Suurin osa yhteistyökumppaneista on luvannut pysyä mukana, joten tapahtuma toteutuu ja ohjelma julkaistaan elokuun puolivälissä.

Sitä ennen teemme kuitenkin kesäkiertueen. Olen aivan varma siitä, kun 31.7. illan isäntä Ali Jahangiri juoksee Kievarin kesäteatterilla yleisön eteen, silmäkulmani kostuvat. Tiedän, että Äänekosken keikka jää mieleeni ikuisesti. Keikalla tulee väkisin mieleen, että elämä voittaa.

Juha Jylhäsalmi

Komediafestivaaliin tästä

Mukana olevat koomikot:

Komediafestivaali On The Road -kesäkiertueen koomikot Ali Jahangiri, Ilari Johansson ja Niko Kivelä

Ali Jahangiri Jos etsit vekkulisti kivaa stand up -koomikkoa, se ei ole Ali. Ali on älykäs ja vimmainen yhteiskunnallinen keskustelija ja koomikko, jonka keikoilla syntyy vaaran tunne. Jää kotiin katsomaan Jaajoa telkkarista tai tule mukaan Ali-seikkailuun.
#yhteiskunnallista
#improvisointi
#karkeakieli  

Ilari Johansson Kestosuosikin vahvuus on aivan upea ilarimaisuus, joka puhuttelee vuodesta toiseen. Karhea savolaisukko luopi yleisön kanssa yhdessä taikamaailman, jossa räjäytetään paskantärkeys pois. Eturivissä saat uuden kampauksen! #improvisointia #yleisökontaktia
#havainnoivaa 

Niko Kivelä Telkkarista ja radiosta tuttu mahtava tarinankertoja sekä suvereeni esiintyjä, joka herättää henkiin mimiikallaan ja äänenkäytöllään hahmot, esineet ja kaiken muun tarpeellisen. Tai sitten vain puhutaan elämästä niin, että tuntuu. Rakastettava. #improvisointia
#tarinoita
#hyväntuulista