Uittokämpästä lomamökiksi

Anniina Hetesuo |

Share Share Share
image description

Heinäkuun lopulla saimme Olgan kanssa kutsun Vätälän saarelle. Vehreä saari sijaitsee Äänekoskella Hietaman kylällä Suojoen ja Naarajärven yhtymäkohdassa osana Vätälän tilaa. Tiluksilla  on historia, joka ulottuu kivikaudelle asti.  Kivikauden esineitä on löytynyt  tilan pelloilta ja silloisen oletetun vesirajan tuntumasta. Kivikaudella saari on todennäköisesti ollut kokonaan veden alla tuolloin. Saarta meille esitteli Vätälän nykyinen isäntä Erkki Pönkänen. 

Vätälän saari on osa Vätälän tilan maita. Saarella on ollut vuodesta 1946 saakka majoitusrakennus, jossa ei suinkaan tuolloin majailleet lomailijat vaan tukkeja uittaneet uittomiehet. Uittolaiva oli talvikaudet telakalla saarella. Tukkien uittaminen on osa Suojoen historiaa. Tukkeja uitettiin jokea pitkin irtotukkeina voimalaitoksen rakentamiseen saakka. Kun Hietamankoskeen aloitettiin rakentamaan voimalaitosta vuonna 1964, uittoja suunniteltiin jatkettavaksi nippuina, jotka nostettaisiin voimalaitoksen padon yli. Suunnitelma nippujen uittamisesta ei kuitenkaan koskaan toteutunut. Saari oli Kymin uittoyhdistykselle vuokralla 1970-luvun alkupuolelle saakka. 

Vätälän saarella on nykyisin vuonna 2008 uusittu vuokramökki. Se on rakennettu vanhan uittokämpän mittojen mukaan. Vanhan uittokämpän kohtaloksi koitui tulipalo, josta kuitenkin pelastettiin mökin ovi ja etuseinän ikkuna, uuteen mökkiin käytettäviksi. Mökkiä on siirretty kertaalleen kauemmas jyrkästä rantatöyräästä. Viihtyisässä uudessa vuokramökissä on keittiösyvennys, oleskelutila ja parvi. Mökille mahtuu majoittumaan neljä henkilöä. 

Saarella on mökin lisäksi vanha vajarakennus, josta on tehty rantaan sauna. Rannalla on myös laituri, joka johtaa varsin syvään veteen. Syvimmältä kohdalta mökin ympärillä on vettä jopa 15 metriä. Saarella ei tunneta vesiklosettien hienoutta ja siksipä saaren perällä onkin perinteinen ulkohuussi.

Vehreän saaren luonto on rehevää ja puut korkeita. Saarella kasvaa valtavia, vanhoja puita, joiden erikoisuus on haaroittuneet latvaosat. Syytä puiden haaroittumiselle ei tiedetä tarkasti, mutta syyksi on epäilty esimerkiksi saaren hallanarkuutta. Saarelle johtaa suloinen puusilta, joka takaa mökkiläisille lomailurauhan. 

Vätälän saarelta ja muualta Hietaman alueelta on tehty useita kivikautisia löytöjä. Nykyisen Hietaman alueelta on tehty löytöjä kivikautisista asuinpaikoista ja joistakin esineistä. Näistä löydöistä ja alueen kivikautisesta historiasta suunnitellaan Vätälän tiluksille kivikauden polkua, jonka varrella pääsee tutustumaan alueen historiaan ja löydettyihin esineisiin. 

Katso myös muut tilan vuokrattavista mökeistä nettisivuilta