Veneretki Keiteleellä osa 1

Peter Lindenberg ja Sini Kaapro-Lindenberg |

Share Share Share
image description

Tutustuimme heinäkuussa Keitelejärven upeaan vesistöön ja osaan sen kiehtovista saarista. Valitsimme veneilypäiväksi lauantaipäivän. Aamulla starttasimme kello yhdeksän aikaan Mustaniemen satamasta kohti Petäjäsaarta. Järvellä sai veneillä omassa rauhassa ja unohtaa arjen kiireet ja ruuhkat.

Vesillelähtö

Mustaniemen venesatamainfo:

Koordinaatit: 62°37', 25°44,1'

Merikarttasarja: J-K

Merikartta: 331

Satamanumero: 3630

Kyytimme odotti veneenlaskupaikalla ja lastasimme kaikki matkalle ”välttämättömät tarvikkeet” veneeseen. Sää oli tyyni ja pilvinen, joskin pieni sateen mahdollisuus oli olemassa. Taitava kipparimme osasi valita reittimme väistelemällä sadekuurot ja ensimmäinen kohteemme oli Petäjäsaari Sumiaisissa.

Matkan tarkoituksena oli hieman kartoittaa ja kuvata Äänekosken kaupungin ylläpitämiä veneilijöille tarkoitettuja retkikohteita Keitelejärven alueella.

Hurmaava Petäjäsaari

Itse emme ole käyneet Petäjäsaaressa koskaan kesäisin, mutta talviaikaan olemme patikoineet sinne jäitä pitkin. Talvella saari on myös retkeilijöiden ja hiihtäjien suosiossa. Kirkonkylän venesatamasta menee moottorikelkkaura ja latu Petäjäsaaren, matkaa tulee noin 2 km.

Tänään on kuitenkin kesä kauneimmillaan ja saavumme pikkuhiljaa kohteeseemme. Venelaituri sijaitsee Petäjäsaaren eteläkärjessä Sumiaisiin johtavan länsipuolisen väylän varrella. Laiturissa oli tällä kertaa vain yksi vene.

Kokemus nähdä saari myös kesäaikaan oli odotuksiemme arvoinen, varsinkin kun sää oli pilvipoutainen ja tyyni.

Petäjäsaaresta löytyy kaikkien vapaaseen käyttöön laiturin lisäksi kota, maakellari, nuotiopaikka, puucee, puuliiteri ja mikä parhainta: rantakalliolla sijaitseva sauna. Pienen ihmettelyn jälkeen laitoimme tulet kiukaaseen ja saunan lämpiämään.

Tämän kauniimmalla paikalla ei saunaa voi olla. Milla pääsi (joutui) tällä kertaa saunamannekiiniksi ja varsin miellyttävät löylyt olikin kuulemma tarjolla. Saunasta onkin mukava pulahtaa Keiteleen syleilyyn ja mennä takaisin saunan lämpöön.

Olisimme mielellämme jatkaneet löylyttelyä pidempäänkin, mutta matkamme joutui jo seuraavaan kohteeseen. Seuraava etappimme olisi Matilanvirralla sijaitseva Matilan Ankkuri.

Petäjäsaari Info:

Koordinaatit: 62°39,7', 26°01,1'

Merikarttasarja: J-K

Merikartta: 332

Satamanumero: 3660

Ylläpito: Äänekosken kaupunki

Veneretki Keiteleellä osa 2 julkaistaan lähiaikoina ja sen myötä pääsette tutustumaan hieman vähemmän tunnettuun, mutta sitäkin upeampaan Viukarin saareen. Pysykäähän kuulolla ja muistakaa seurata Visit Äänekosken Instagramia ja Facebookia, joista löydät vinkkejä Äänekosken matkailuun.