Käsinkehrättyä lankaa ja Ihmisiä puikkojen päässä

Riitta Koivisto |

Share Share Share
image description

Mistä paikalliset puhuvat neuloessaan? Mistä pikkukaupungissa ostetaan lankoja? Paikallisuus ja luonnonmukaisuus ovat ottaneet ansaitsemaansa huomiota viimeaikoina niin matkailussa kuin arjessakin. Ja niitä meitä Äänekoskelta löytyy, pienyrittäjä sekä keritsee että kehrää ja aidot sekä auttavaiset paikalliset neulovat parantaen maailmaa ja toistensa neuleongelmia. 

Perinteinen ja luonnonmukainen

Ruokosuon torppa tarjoaa palveluita lammastalouksille, käsinkehrättyjä villalankoja, suomalaisia lahjatavaroita, kehruukursseja ja -näytöksiä sekä visualistin palveluita.

Torpan tuotevalikoimaa

Itse huomasin Ruokosuon torpan sosiaalisesta mediassa, Facebookissa ja Instagramissa ja kiinnostuin heti. Tilasinkin heti maxikokoisen lankayllätyspussin kotiin ja olin onnesta soikea, kun näin uutiset puodista ja sen värikkäästä valikoimasta. Pian pääsinkin vierailulle puotiin, jossa turvaväleistä ei tarvitse huolehtia, sillä asiakkaat otetaan vastaan yksitellen. Puoti on pieni ja sympaattinen, ja näin ollen yksityisvierailut ovat erittäin vastuullista toimintaa yrittäjältä. 

Puodin sisäänkäynti

Viime perjantaina 23.10. vietettiin Suomalaisen käsityönpäivää, jonka kunniaksi Ruokosuon Torpan työhuone ja puoti vietti avajaisviikonloppuaan. Avajaisviikonlopun aikana, kuten muulloinkin, asiakkaat vastaanotettiin yksityisesti. Puoti sijaitsee Kalaniemen vanhalla koululla, Kajamantie 4, 44460 Kalaniemi. Jo sen sisäänkäynti houkuttelee tunnelmalliseen puotiin, jonka hyllyistä löydät ihastuttavia lankoja. Langat ovat suomalaisilta lammastiloilta ja niitä löytyy luonnonväreissä sekä kasvivärjättyinä.

Kasvivärjättyjä lankoja

Käydessäni puodilla siellä ei ollut valmiita tuotteita, mutta niitä olisi toiveissa saada myös hyllyyn. Tilaustöitä kuitenkin riittää sen verran, ettei tuotteita hyllyyn ole kukaan ehtinyt neuloa, kun langatkin pitää ehtiä kehräämään. Lankojen lisäksi hyllystä löytyy mm. huovutusvillaa ja lampaantaljoja. Lahjatavaroita löytyy moneen makuun, sisustusesineistä luonnonkosmetiikkaan. Ihastuttavia palasaippuoita ja salvoja notkuu hyllyillä. 

Lahjatavarat alehinnoin

Kalaniemen vanhalta koululta löytyvä puoti tulee olemaan avoinna ympäri vuoden ja näin korona-aikaan vierailu puodissa tulee sopia etukäteen. Yhteydenotto ja vierailu puodilla ei kuitenkaan ole hankalaa, sillä Ruokosuon Torppa löytyy sosiaalisesta mediasta, heihin saa nopeasti yhteyden sähköpostilla ja puhelimitse.

040 837 53 47 / ruokosuontorppa@gmail.com

Aitoja kohtaamisia

Willen käsityöklubi on kokoontunut melko säännöllisesti jo puolitoista vuotta. Idea syntyi, kun torin kulmalla ollut lankakauppa suljettiin, ja sen myötä käsityökerho loppui. Ensin kokoonnuttiin jonkun kotona, sitten keksittiin kysyä, josko päästäisiin Willeen neulomaan. Ja pääsiväthän he! 

Käsityöklubi ilmoittaa facebook-ryhmässään tapaamisistaan ja paikalle tulee milloin kukakin. Pääsääntöisesti paikalla on ollut 4-5 henkeä, ja tähän asti kaikki ovat olleet naisia, vaikka miehetkin olisivat tervetulleita mukaan. Iän puolestakaan käsityöklubi ei ketään syrji ja ikäjakauma on suuri, eikä 40 vuoden ikäero tunnu missään. Käsityökerhossa yhdistää innostus käsillä tekemiseen, ei niinkään samanlaiset elämäntilanteet. Toiset on äitejä, toiset mummoja ja toiset neuloo omalle mummolleen. 

Käsityöklubi kokoontuu

Kokoontumisajankohdaksi on muodostuneet nyt keskiviikkoillat klo 17-19, välillä on jouduttu pitämään taukoa Koronan vuoksi. Yhdessä tekemisen lomassa kerkeää juoda kahvit ja puhua polttavimmat puheenaiheet. Maailma parantuu ja läpi puidaan uudet tv-sarjat sekä suosituimmat kirjat ja monelle tämä on hetki omaa aikaa kiireisen arjen keskellä. 

Ryhmästä aistii sen avoimen ilmapiirin ja ensikertalainenkin saa nauraa monta kertaa, sillä huumoria ei säästellä. Toiselta paikkakunnalta muuttanut vakiokävijä kertookin, että hän koki tämän helpoksi ympäristöksi tutustua paikkakuntalaisiin ja mukaan pääsi vaivattomasti. Myös kaupungissa vierailevat ovat tervetulleita mukaan neulomaan. Täältä matkailija saakin aidon kokemuksen paikallisista ihmisistä ja elämänmenosta. 

Neulojan taidonnäyte

Kadonneita lankakauppoja kaivataan. Tuttuja lankoja voi tilata netistä ja Jyväskylästä löytyy lähes loputon valikoima lankoja, mutta aina sinnekään ei jaksa lähteä. "Marketeista tulee ostettua peruslankoja, ja onneksi meillä on vielä Suoteks." Kyllähän lankoihin pitää saada näppituntuma, ennen kuin niistä maksaa, ryhmässä keskustellaan. Paikallisen Kangaskauppa Suoteksin palveluihin ollaan oltu tyytyväisiä ja erikoispuikkoja on saatu sinne myös tilattua, kun pienen kaupungin valikoimassa niitä ei ole ollut. Matkailijakaan ei siis voi vedota puikkojen ja lankojen puutteeseen, sillä niitä meillä on saatavilla, joten jos oma työ jäi kotiin, voi aina aloittaa uuden ja käydä tutustumassa loman aikana paikallisiin aitoihin ja auttavaisiin ihmisiin.

Kuten yleensä, ei tälläkään kertaa käsityöklubissa ollut ketään, jolla olisi vain yksi työ kesken. Taitaa olla yleinen neulojien ongelma, kuten myös liian täynnä olevat lankakaapit... Ongelmista täällä pääsee myös eroon. Jos on pattitilanne oman työn kanssa, joku muu tietää ratkaisun, tai jos ei tiedä, se selvitetään. Ongelmaksi toki voi muodostua liian monet ideat, joita kanssaneulojien töistä saa, "munkin täytyy kokeilla noita sukkia". Sukkien lisäksi käsityöklubilla voi neuloa esimerkiksi villapaitoja, eikä neulomiseenkaan tarvitse jäädä. Monia virkkuutöitäkin on valmistunut ja tekniikkahan on kiinni vain tekijänsä mielikuvituksesta.