Lukuisia hetkiä

Anniina Hetesuo |

Share Share Share
image description

Lokakuu toi tullessaan syksyisemmät säät. Sateiden piiskatessa ikkunoita, hingun sohvan nurkkaan kirjojen pariin. Lukuisten muuttojeni jäljiltä oma kirjakokoelmani on melkoisen kuratoitu versio, mutta huomasin kesällä, että uusia kirjoja on alkanut hiipiä kirjahyllyyn lisää. Kirjoja ei kuitenkaan aina tarvitse hankkia omaksi, sillä Suomessa on mainio kirjastojärjestelmä

Äänekosken pääkirjasto

Olen asunut tähän mennessä viidessä eri kaupungissa. Kotiutumisprosessini ensimmäisiin askeliin on kuulunut kaikissa kotikaupungeissani kirjastokortin hankkiminen. Niitä onkin siis kertynyt lompakkoon aimo kasa. Kaikkien kaupunkien kirjastot ovat keskenään erilaisia: osassa katto kohoaa korkeuksiin, toisissa leijailee viisauden henki ja onpa joissakin niin paljon hyllyjä, että siellä haahuillessaan voi vaikka eksyä. Kaikissa kirjastoissa on kuitenkin myös yhteisiä piirteitä. Rakastan kirjastojen hiljaisuutta, joka tässä maailman ajassa on melko harvinaista. Rakastan myös säntillisesti aakkostettuja loputtoman pitkiä ja korkeita kirjahyllyjä, jotka kätkevät lukemattomia seikkailuja. 

Äänekosken kirjasto

Kotikirjastoni Äänekoskella on erityisen ihana. Sain ensimmäisen kirjastokorttini ekaluokkalaisena, ja kirjastoretket olivat mukavia hetkiä innokkaalle lukijalle. Teininä lojuin kirjastossa riesaksi asti odottamassa kyytiä kotiin (Pahoittelut siitä!). Lukioon siirryttyäni  metsästin kirjastosta maailmankirjallisuuden klassikoita kurssilukemiseksi. Opiskeluaikana huomasin, että joskus Äänekosken kirjastosta saa haluamansa kurssikirjan nopeammin käsiinsä kuin ruuhkaisista opiskelijakaupunkien kirjastoista. Äänekosken kirjastosta löydän edelleen useimmiten tarvitsemani opukset ja tilaamalla löytyy vielä lisää lainattavaa muista Keski-Suomen kirjastoista. Pienen kaupungin kirjaston lyömättömiä etuja on myös se, että uutuuskirjojakaan ei tarvitse jonotella monen sadan varauksen jonossa. 

Kirjaston tarjontaa

Loistavan valikoiman lisäksi Äänekosken kirjastossa on myös esimerkiksi alakerrassa näyttelytilana toimiva Hoikkassali. Siellä on lähes aina joku näyttely esillä, ja olenkin monesti poikennut katsomassa näyttelyn kirjastoreissulla. Kirjaston alakerran kahvihuoneessa, Hoikkassalin takana kokoontuu myös joka kuukauden ensimmäinen torstai avoin lukupiiri. 

Kävin torstaina 1.10.2020  tutustumassa Äänekosken kirjaston lukupiiriin. Lukupiirissä vastaanotto oli lämmin. Sain kuulla, että lukupiiri on kokoontunut vuodesta 2008 asti. Lukupiirin innokkaimmat osallistujat ovat käyneet miltei kaikissa lukupiiri tapaamisissa, mutta kaikki kiinnostuneet toivotetaan tervetulleeksi vaikka vain yhdeksi kerraksi. Avoimen lukupiirin keskustelua ohjaa informaatikkonakin työskennellyt FM Mari Moisio. Tämän syksyn kirjailtojen teemana on rasismi ja syrjintä, jotka ovat olleet tänä vuonna erityisen paljon uutisotsikoissa. Teemaan sopivia kirjoja on valittu syksylle neljä ja kirjojen äärelle istahdetaan keskustelemaan kuukauden ensimmäisenä torstaina. Suolahdessa kokoonnutaan kuukauden ensimmäisenä maanantaina. 

Syksyn kirjalöytö

Lukupiirin tapaamisissa keskiössä on tietysti luettavana ollut teos ja sen teemat.  Lukemisesta ei kuitenkaan kannata stressata, sillä lukupiiriin voi tulla mukaan vaikka ei olisi kirjaa lukenutkaan. Mari Moisio pohjustaa ammattitaitoisesti keskustelua kertomalla teoksesta sekä taustoja että keskeisiä tapahtumia ja havaintoja. Keskusteluun saa osallistua lukupiirissä siinä määrin kuin itse haluaa ilman velvoitteita. 

Torstaina 1.10. pöydän ympärillä käytiin vilkasta keskustelua Toni Morrisonin Minun kansani, minun rakkaani -teoksesta (engl. Beloved). Keskusteluun nousi myös Amerikan nykytilanne, historia ja ihmisyys ylipäänsä. Hienossa keskustelussa oli tilaa yhteiselle pohdinnalle ja tulkinnalle. Kirjallisuudesta keskusteleminen on usein lähellä filosofista pohdintaa ja ainakin minä olisin saattanut jatkaa keskustelua vielä pidempäänkin.

Kirjallisuuden ääreltä toivotan teille kaikille mukavaa Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivää tänään 10. lokakuuta! 

Jäljellä olevat syksyn lukupiiritapaamiset: 

Äänekoski

5.11.2020 Yaa Gyasi: Matkalla kotiin (2017)

3.12.2020 Colson Whitehead: Nickelin pojat (2020)

Tapaamiset ovat klo 17.30 - 19.00 Äänekosken kirjaston alakerran kahvihuoneessa (Hoikkassalin takana).

Suolahti

2.11.2020 Henning Mankell: Ajan rannalla

7.12.2020 Yaa Gyasi: Matkalla kotiin  

Tapaamiset ovat klo 17.30 - 19.00 Suolahden kirjaston kerhohuoneessa.

Syyslomalukemista voit käydä lainaamassa Äänekosken pääkirjastosta arkisin 10-19 ja lauantaisin 10-14, Suolahden kirjastosta ma-ke 12-19 ja to-pe 10-16 sekä Sumiaisista ja Konginkankaalta joka päivä 8-21. Lisätietoja kirjastoista ja aukioloajoista löydät Äänekosken kaupungin nettisivuilta.