Oletko testannut frisbeegolfia? - Tutustu Äänekosken frisbeegolfratoihin!

Mira Ekroos |

Share Share Share
image description

Äänekosken alueelta löytyy nykyään ainakin 9 kaikille ilmaista frisbeegolfrataa. Jokaisesta taajamasta löytyvät radat ovat hyvä tapa tutustua Äänekoskeen ja sen kauniiseen luontoon. Haasta kaverisi mukaan ja kiertäkää vaikka kaikki radat!

Kaikille sopiva harrastus

Äänekoskella sijaitsevat frisbeegolfradat ovat vaihtelevia maastoltaan ja sopivat kaiken tasoisille heittäjille. Esimerkiksi Suolahden radalla on panostettu visuaalisuuteen kun taas Konginkankaan radalla on oma tarinansa. Lajiin on helppo päästä mukaan, sillä välineiksi tarvitset alkuun vain yhden frisbeegolfkiekon. Varoitus! Laji koukuttaa helposti ja saatat huomaamattasi viihtyä ulkona aiottua pidempään. ;)

Aloittelijoille ja harrastajille sopivia ratoja

Äänekosken liikuntapuisto

Haastavin 18-väyläinen rata seudulla löytyy Äänekosken liikuntapuistosta, missä väylillä on reilummin pituutta ja teknisesti haastavuutta. Rata sopii kyllä kaikille, mutta erityisesti jo vähän enemmän lajia harrastaneelle. Tätä rataa on vaikeutettu ja se soveltuu hyvin esimerkiksi kilpailuiden järjestämiseen. Kaikille avoimet viikkokisat pyörivätkin siellä nyt joka lauantai klo 12.

Suolahti Vesitorninmäki 

Suolahdessa vesitorninmäellä on hieno 18-väyläinen frisbeegolfrata. Radan väylät ovat melko lyhyitä, mutta eivät liian helppoja. Rata sopii niin aloittelijalle, kuin pitkään lajia harrastaneelle. Rata on lyhyiden siirtymien ansiosta nopea kiertää.

Kangaslammen Leirikeskus

9-väyläinen rata, jolla ei ole ylläpitoa talvisin. Rata sijaitsee Kangaslammen leirikeskuksen vieressä. Rata on helppokulkuista kangasmetsää, josta löytää helposti väylän sivulle lentäneet kiekot.

Sumiainen Kukkokallio

Radan 9 väylää avattiin kesällä 2017 Äfky ry:n ja 4H-nuorten yhteistyönä. Radan lähtöpaikka on Sumiaisten koulun urheilukentän takana. Radalla liikkuu myös kävelijöitä ja koiranulkoiluttajia, joten muista turvallisuus! Frisbeekiekkoja saa lainata Vanharouvasta.

Konginkangas Ellin Rata 

9-väyläinen metsärata, joka on rakennettu yhteistyössä seurakunnan, Äfky Ry ja kylätoimikunnan kanssa, Niittylän Ellin testamentin varoista. Rata on maastoltaan melko tasainen ja sopii kaikentasoisille lajin harrastajille.

Laajaniemen leirikeskus

Laajaniemen leirikeskuksessa sijaitsee 9-väyläinen frisbeegolfrata. Rata on maastoltaan tasainen ja sopii kaiken tasoisille heittäjille. Ensimmäinen väylä lähtee ennen leirikeskusta sijaitsevan parkkipaikan viereisen tien toiselta puolelta.

Honkolan koulu ja Koiviston koulu

Honkolan koululla on kyläkunnan ylläpitämä 9-väyläinen frisbeegolfrata, joka sijaitsee koulun takana olevassa metsässä. Rata sopii maastonsa vuoksi hyvin aloittelijoille, mutta myös lajia pidempään harrastaneille. Radan vierestä löydät myös kodan.

Koiviston koulun 9-väyläinen frisbeegolfrata on Äänekosken alueen uusin rata. Rata kiertää koulun ympäristössä ja sopii erityisesti aloittelijoille. Pidempään lajia harrastaneille rata sopii esimerkiksi holareitten harjoitteluun.

Laajalahden frisbeegolfrata

Laajalahden 10-väyläinen frisbeegolfrata sijaitsee Kotakennääntien varressa Kuhnamo-järven rannassa. Lähtöpaikan löydät katsastusaseman takaa. Rata on erityisen suosittu talvella, sillä koko alue pidetään heittokunnossa läpi talven.

Kuinka lajin pariin pääsee?

Jos frisbeegolf on lajina uusi tai harrastus vasta alussa, on hyviä ratoja oikeastaan kaikki edellä mainitut, poislukien liikuntapuiston frisbeegolfrata. Siellä heittojen harjoittelu onnistuu, mutta radat voivat olla haastavia aloittelijoille.

Mukaan pelaamaan et tarvitse kuin vaikka vaan yhden frisbeegolfkiekon. Kiekkoja Äänekoskella laajemmin myyvät mm. Tarvikekeskus ja Urheilu Niskanen. Myöskin monesti lajia harrastavat kaverit kyllä mielellään lainaavat kiekkoja ja opastavat lajin säännöissä ja heittotekniikoissa.

Tämä edullinen ja huomaamattomasti liikuttava harrastus sopii kaikille. Testaa tätä kavereiden kanssa tai nappaa vaikka eväät matkaan ja kokeile tätä lajia koko perheen kesken Honkolan koululla, missä paistelee makkarat laavulla heittelyiden lomassa.

Frisbeegolfsanastoa aloittelijoille:

Jokaisessa lajissa on sille tyypillistä sanastoa. Frisbeegolfsanastossa on useita vakiintuneita termejä, jotka saattavat kuulostaa aloittelijalle vieraalta. Alla muutama  rataan liittyvä termi, joiden avulla pääset alkuun. 

Väylä= frisbeegolfradan osa, joka sisältää avauspaikan, maalikorin sekä niiden väliin jäävän alueen

Avauspaikka, tii=Suorituspaikka avausheitolle

Kori, maalikori=Väylämaali

Rata= Yleisimmin 9- tai 18-väyläinen kerralla pelattava kokonaisuus