Kievarin kesäteatteri ja Teatteri Eurooppa Neljä ylpeänä esittää: Arto Paasilinnan Onnellinen mies.

Peter Lindenberg |

Share Share Share
image description
Äänekosken kesä on täynnä nähtävää ja koettavaa. Paikallinen Kartano Kievari tarjoaa mahtavia elämyksiä kulttuurinnälkään. Sinijapete kävivät katsomassa Teatteri Eurooppa Neljän uusimman esityksen Onnellinen mies. Tässä julkaisussa Peter Lindenberg kertoo omakohtaisia näkemyksiä esityksestä.

Kirja on allekirjoittaneelle varsin tuttu ja on Arto Paasilinnan tuotannosta varmasti se mieluisin. Tiistaina 22.6. ennakkonäytöksessä odotukset ja tunnelma olivat siis varsin korkealla ja katsomo oli lähes täysi. 

Onnellinen mies

Tarina kertoo Akseli Jaatisesta, siltainsinööristä, joka saapuu Kuusmäkeen pieneen pitäjään rakennuttamaan uutta siltaa. Kuusmäki on pitäjänä hyvin perinteinen, sisäänpäin lämpenevä Suomalainen pikkukunta, jossa kaikki vieras on vierasta. Kuulostaako tutulta?

Jaatisen habitus polkupyöräilevänä, maanläheisenä insinöörinä, ei miellytä kunnan virkamiehiä tai edes paikallista rovastia. Mutta, koska Jaatinen tulee toimeen työmiestensä kanssa, häntä ei saada häädettyä siltatyömaaltaan, mistä koko tapahtumaketju saa alkunsa. Kunnanjohtaja Jämminki, Rakennusmestari Kainulainen, Nimismies Kavonkulma, Rovasti Roivas ja monet muut tulevat lopulta huomaamaan, ettei Jaatisen kanssa olisi kannattanut pelleillä.

Esityksen jälkeiset tunnelmat

Eurooppa Neljä on pakannut Paasilinnan romaanin nippuun erinomaisesti ja varsin johdonmukaisesti, kunnioittaen alkuperäistä tarinaa. Kerronnan kannalta oleellisimmat kohdat on osattu ottaa mukaan ja toisaalta osattu myös karsia osa pois. Koristeena kakun päällä on taitavasti sovitettu ja esitetty musiikki. Livebändin taidokkuus ja erinomaisuus valkenee varmasti katsojalle tarinan edetessä.

Lopputuloksena taas yksi loistava teatterielämys, johon vain TE4 pystyy. Lippukauppa käy jo kuumana, varaa siis oma lippusi jo tänään!