Katse pohjoiseen! – Näin bongaat revontulia Äänekoskella

|

Share Share Share
image description

Pohjoisen taivaan tulia pääset ihastelemaan myös Keski-Suomessa. Revontulet valaisevat taivaan Äänekoskella ja niistä pääset nauttimaan huomioimalla muutaman asian. Suunnittele oikea ajankohta ja paikka, tarkasta sääolosuhteet, pakkaa varusteet sekä muista kärsivällisyys. Näillä vinkeillä pääset nauttimaan elämyksellisestä illasta tähtitaivaan alla. Revontulien bongaus sopii kaikille, suuntaa vain katseesi kohti pohjoista taivasta ja nauti pimeän ajan valoilmiöistä yötaivaalla.

Aurora Borealis, eli suomeksi revontulet kiehtovat matkailijoita ympäri maailman. Revontulien bongaus on myös kotimaassa lisännyt kiinnostusta ja Äänekoskella on parhaimpina aikoina useita kymmeniä ihmisiä samassa paikassa ihastelemassa taivaalla tanssivia revontulia. Sini ja Pete ovat ikuistaneet Äänekosken leveysasteilla upeita kuvia pohjoisen taivaan tulista. Alta voit lukea heidän vinkkinsä onnistuneisiin revontulien bongaus iltoihin.

Mistä aloittaa revontulien bongaus?

Revontulien näkeminen ei ole itsestäänselvyys ja sen vuoksi matkailijat ympäri maailmaa matkustavat Suomeen katsomaan niitä. Hyvällä suunnittelulla voit lisätä todennäköisyyttä nähdä pohjoisen taivaan valoilmiön. Revontulia esiintyy loppusyksystä pitkälle kevääseen ja ne esiintyvät yleensä alkuyöstä noin klo 21.00-2.00 välisenä aikana. Pakkasöinä taivas on usein pilvetön, joten mahdollisuus nähdä revontulia lisääntyy. Pue siis päälle lämpimät vaatteet, pakkaa mukaan eväät ja kamera ja suuntaa kohti pellon laitaa, järven rantaa tai mahdollisimman korkean mäen /näkötornin huipulle, josta avautuu esteetön pohjoinen taivas. Ei kannata pettyä, jos et ensimmäisellä kerralla löydä revontulia, sillä yöllinen retki on osa elämystä.

Onko tänään arvot koholla? Revontulia voi nähdä, kun aurinkotuulet ovat suotuisia.

Revontulien ennustaminen ja ikuistaminen

Sini ja Pete liittyivät Facebookissa Revontulikyttääjät ryhmään, josta löytyy lähes aina #illanketju. Ketjussa keskustellaan illan mahdollisuutta nähdä revontulia ja ympäri Suomen bongaajat laittavat havaintoja. Ryhmästä löytyy äänekoskelaisiakin ja havaintoja saadaan reaaliajassa.Ryhmän aktiivisten bongaajien avulla löydettiin myös harvinaiset punaiset revontulet!

Sinillä ja Petellä on myös käytössä pari sovellusta, joiden avulla bongaaminen helpottuu. KP-arvon noususta voi laittaa sovellukseen itselleen hälytyksen. KP-arvo mittaa magneettikentän muutosten voimakkuutta ja vaihtelee välillä 0-9. Mikäli KP-arvo nousee arvoon 5 tai yli on revontulia mahdollista nähdä myös eteläisessä Suomessa.

Toinen arvo jota tulee seurata on Ovation malli, mikä ilmoitetaan gigawatteina. Arvon ollessa 20 GW revontulia voi olla jo havaittavissa, kun GW-arvo ylittää 100 puhutaan jo aurinkomyrskystä. Lisää käyristä ja käppyröistä voi opiskella paljonkin ja netistä löydät tietoa.

Revontulia Häränvirran sillan yllä.

Aloittelija selviää ilman käppyröiden opiskeluakin ja voi oppia seuraamaan revontulien syntymistä. Alkuun pääse jo, kun tutustuu harrastajien ryhmiin ja pariin eri sovellukseen. Nämä tehokkaat indikaattorit eivät kuitenkaan vielä riitä, sillä ne eivät ennusta säätä. Tarvitaan vielä pilvetön taivas, hyvä katselupaikka ja vähän tuuria matkaan. Katselupaikka tulisi vielä valita niin, ettei valosaastetta heijastuisi taivaalle.

Revontulet Lepolanvuoren näköalatornista.

Yksi pakkasyö kiipesimme Lepolanvuoren näkötornille, kun taivas leimusi pohjoisessa. Toisena yönä emme taas nähneet reposia lainkaan, vaikka arvojen puolesta tilanne oli herkullinen. 

Taivaantulet Äänekosken taivaalla.

Maaginen yö koettiin myös Kovalassa, kun taivas alkoi tanssimaan päämme päällä! 

Meillä matkassa mukana on otsalamppu, kamera ja jalusta. Tukeva jalusta on ehdoton, kuvasitpa sitten puhelimella tai kameralla. Säädöt kannattaa opetella jo ennalta ja harjoitella niiden muuttamista. Säätöihin ja asetuksiin on olemassa paljon ohjeita ja videoita netissä. Harjoittelu tekee mestarin ja jokainen löytää varmasti itselleen oikeat säädöt, laitteesta riippumatta. Muistakaa jakaa myös muiden ihasteltaviksi ikuistamianne kuvia revontulista tägäämällä @visit_aanekoski.

Joskus kannattaa kamera ”unohtaa” matkasta ja nauttia vain ulkoilmasta ja taivaantulista.

Parhaat paikat revontulien bongaukseen Äänekoskella:

Psst… Muistathan noudattaa varovaisuutta talviaikaan, sillä usein revontulien katselupaikoilla ei ole talvikunnossapitoa.

Ystävällisin terveisin: Sini ja Pete