Mistica

Olga Kolari |

Share Share Share
image description
Mitä tapahtuu kun tarujen menneisyys kohtaa tulevaisuuden, teknologian ja sen eteeriset äänet? Tämä selviää Willessä 26.9., kun esiintymässä on paikallinen duo, Mistica

Kantele ja kelttiläinen harppu ovat omassa kulttuurissa kumpikin tarunomaisia voimasoittimia. Niiden ääni kutsuu omaan mystiseen maailmaan, eeppisiin tarinoihin ja runolaulajien hiljaiseen haltioitumiseen. Mitä tapahtuu kun tarujen menneisyys kohtaa tulevaisuuden, teknologian ja sen eteeriset äänet? 

Näistä elementeistä on syntynyt Wille Olohuone ja Keittiössä 26.9. konsertoiva Mistica. Kyseessä on Henry ja Olga Kolarin uusi projekti. Sen tarkoitus on tuoda esiin molempien muusikkojen vahvat puolet, Henryn huikeaa osaamista säveltäjänä ja tuottajana sekä Olgan taitoa multi-instrumentalistina. 

Pariskunta on keikaillut yhdessä paljon eri kokoonpanoissa. Ensimmäisiä kokeiluja konetaustojen ja kanteleen yhdistämisestä on esitetty jo vuoden 2013 Folklandialla ja Kantelekilpailussa. Laajan esiintymiskokemuksen myötä ajatus omasta äänimaailmasta kirkastui, sekä nimi ja ohjelmalinja löytyi. Mistican ohjelma alkoi muodostua keskiaika- ja irkkubiisien ympärille, sillä uuden yhtyeen ensimmäiset tilauskeikat olivat Irish Hooley ja Ulvilan keskiaikamarkkinat. Tarkoitus ei kuitenkaan ole rajoittua niihin, vaan tehdä monipuolista ohjelmistoa ilman genrerajoja. Konsertin ohjelmassa kuullaankin muun muassa Henryn jo 17-vuotiaana säveltämä Up the River -kappale sekä 2Maanantain Oot mulle juttu uus -biisi, sovitettuna Misticalle. Yhdistävänä tekijänä on tietynlainen mystinen tunnelma. 

Duo hurmasi yleisön Irish Holley -tapahtumassa Kalajoella. Ennen sitä oli vähemmän viralliset ”etkot” Markuksen terassilla, jossa Mistica -nimeä ei vielä käytetty. Kesäsuunnitelmat olivat alunperin isompia, mutta koronapandemian myötä Irish Hooley oli Mistican festarikesän ainoa selviytyjä. Kyseessä oli pienempien tapahtumien sarja, joista jokaisen sai järjestettyä turvallisesti. 

Willessä kahvikonsertin voi toteuttaa myös turvallisesti pitäen huolta turvaväleistä ja käsihygieniasta. Wille on tuttu ja mieleinen esiintymispaikka Henrylle ja Olgalle. Siellä on viime vuonna soitettua seitsemänhenkisen Mielen Maisemat -kanteleyhtyeen kanssa, ja tehty Lyres of the Dunes -irkkubändin kuvaukset. 

Kun alettiin suunnitella Mistican konserttia Äänekoskelle, ei tarvinnut monta kertaa miettiä, mikä sopiva paikka olisi. Wille on akustiikalta ja tunnelmalta juuri oikea. Molemmille muusikolle rentojen kahvikonserttien soittaminen tuntuu mielekkäältä. Niissä saa helpommin kontaktia yleisöön, tunnelma on lämmin, eikä tarvitse jännittää. Vaikka Mistica ei ole varsinainen kansanmusiikkiyhtye, vanhojen pelimannien tarinoista on otettu tässäkin opiksi. Kahvikonsertin aikana Willessä on tarjolla herkullinen makea vohvelibuffet 12€ hintaan. Lisäksi on mahdollista tilata myös à la carte -annoksia, erikoisuutena on itse savustettua lohta. Willen ympäristö, ruoka ja musiikki tarjoaa elämyksiä kaikille aisteille. Konsertti alkaa kello 15, ja pääsylipun hinta on 10 €. Tapahtuma on lapsiystävällinen.

Huom! Jos kulttuurin (ja wohvelin) nälkäsi ei jaksa odottaa lauantaihin, Torstaina 24.9. klo 19 Willessä tunnelmoi Anna Inginmaa bändeineen