Vietä vaivaton hiihtoloma Äänekoskella - 10 vinkkiä lomalaiselle

Sini Kaapro-Lindenberg ja Milla Hytönen |

Share Share Share
image description

Äänekoski on vaivaton talven viettokohde niin lapsiperheille kuin kaikille vapaa-ajan viettäjille. Tekemistä riittää, tulitpa sitten päiväksi, viikonlopuksi tai vaikka lomailemaan. Alueella on runsaasti palveluja lähellä toisiaan, eikä viihtyminen ole säästä riippuvaista. Tekemistä löytyy paljon ulkoa ja sisältä kaikenikäisille.

Tule nauttimaan lumisista seikkailuista ja vietä unohtumattomia hetkiä Äänekoskella. Lue alta vinkkejä talviloman viettoon Äänekoskella! Listasimme teille 10 asiaa, mitä tehdä Äänekoskella talvella.

10 vinkkiä talviloman viettoon

Äänekoskella voit viettää vaivatonta talvilomaa seuraavien aktiviteettien parissa.

Luistelu

Äänekoskelta löydät useita luistinratoja ja jääkiekkokaukaloita. Tekojääkenttä palvelee käyttäjiä ilmaiseksi koko talven ja sen yhteydestä löydät lämpimän pukukopin, jossa voit vaihtaa varusteet ja lämmitellä välillä. Tekojää sijaitsee liikuntapuistossa, joten voit käydä saman päivän aikana sekä hiihtämässä että luistelemassa.

Luistin ja pukukoppi

Entä jos jäisit vielä illaksi?

Touhukkaan päivän jälkeen maistuukin purtava. Äänekoskelta löydät viihtyisät kahvilat, pizzeriat ja erilaiset ruokaravintolat lapsiperheiden makuun. Etkö kerennyt tehdä kaikkea, mitä suunnittelit? Tutustu myös erilaisiin majoitusvaihtoehtoihimme ja vietä laatuaikaa perheesi kanssa hieman pidempään.

Puuhaa vesipedoille

Äänekoskelta ja Suolahdesta löydät suositut talviuintipaikat ja uimahallit. Pulahda virkistävään avantoon tai rentoudu uimahallissa porealtaan poreissa. Äänekoskella on kaksi virallista avantouintipaikkaa. Avantoon kannattaa mennä omaa kehoa kuunnellen ja hyvillä varusteilla. Usein avantouimarit käyttävät pipoa, sekä lajia varten suunniteltuja käsineitä ja tossuja. 

Nainen menossa avantoon uimaan.

Lämpimämmistä vesistä pitäville löytyy kaksi vaihtoehtoa: uimahalli Vesivelho ja Suolahden uimahalli. Molemmista uimahalleista löydät vesiliukumäen, lastenaltaan, porealtaan ja kuntouintialtaan. Uinnin jälkeen on mukava rentoutua höyrysaunassa ja lämmitellä pakkasen puremia poskia. Alle 6-vuotiaat pääsevät uimahalleihin veloituksetta maksavan aikuisen seurassa, lisäksi saatavilla on perhelippuja.

Uimahallin altaita.

Latua riittää himohiihtäjille ja peruspertsailijoille

Luonnon helmassa latuja pitkin mieli lepää. Äänekoskelta löydät paljon latuja, niin jäällä kuin metsiköissäkin. Liikuntapuiston ladut tarjoavat vaihtelevaa maastoa koko perheelle. Vasta-alkajille ja lapsille löytyy tasaista ja helppoa maastoa, ja kokeneemmille hiihtäjille ladut tarjoavat kisalatujen haastavuutta. Koiviston perinteisen kyläladun varrelta löydät kauniita maisemia ja nuotiopaikkoja rauhallisempaan menoon. Saarikkaan ladut Sumiaisissa tarjoavat usein Äänekosken ensimmäiset luonnonlumiladut hiihtäjien käyttöön. Tarjolla on neljä eri latureittiä, joista kolme on valaistuja eli hiihtämään pääsee myös illan pimetessä. Tasaisempaan menoon löytyvät myös jääladut, joita pitkin pääset hiihtämään esimerkiksi Risusaaren kauniiseen saareen, josta löytyy laavu ja tulentekopaikka eväiden nauttimiseen. Psst.. Tiesitkö, että Äänekoskelta löytyy myös kaksi latua, joissa voit hiihtää koirien kanssa? Aktiivisten kyläläisten ylläpitämät koiraladut löydät Koivistosta ja Hietamalta.

Hiihtäjä ja koira koiraladulla.

Lasten kanssa pulkkamäkeen tai laskettelurinteeseen

Laskettelu ja lumilautailu onnistuu helposti Äänemäessä. Lähellä keskustaa sijaitseva laskettelurinne tarjoaa eritasoisille laskijoille sopivat rinteet. Äänemäen ympäri kiertää n. 5 km mittainen ulkoilureitti, jota voit kävellä, maastopyöräillä tai vaikkapa lumikenkäillä. Alle 6-vuotiaille lapsille on käytössä ilmainen naruhissi laskettelun harjoittelemista varten. Paikanpäältä löydät luonnollisesti myös kahvion sekä välinevuokraamon, josta voit vuokrata lasketteluvälineitä tai lumikengät. Perheenpienimpiä varten rinteessä on myös pulkkamäki. Omia eväitä voitte nauttia myös rinteen alapuolella sijaitsevassa laavussa, josta löytyy valmiit polttopuut.

Kaksi naista juomassa kaakaota ulkona.

Hengähdä luonnon helmassa

Talvisissa maisemissa on mukava tutustua ympäristöön ja käydä retkellä uusissa kohteissa. Joko olet tutustunut Gallen-Kallelan reitteihin Äänekoskella?  Kapeenniemen virkistysalueella voit kulkea erilaisia reittejä nauttien harjumaisemista, jossa kuohuvat kosket eivät hiljene kovimmillakaan pakkasilla. Risusaari on suosittu kohde ulkoilijoiden keskuudessa, erityisesti talviaikaan. Se sijaitsee sopivan kävelymatkan päässä Mustaniemen satamasta ja sinne voi mennä kävellen tai hiihtämällä. Myös Petäjäsaari on tutustumisen arvoinen kohde talvisin. Muutaman kilometrin päässä Sumiaisten satamasta sijaitsevassa Petäjäsaaressa on sauna, tulipaikka sekä kota.

Kaksi ihmistä metsässä.

Pilkkiminen

Pilkkiminen on elämys erityisesti ulkomailta tuleville matkailijoille, mutta se on mukavaa ajanvietettä kaikille. Äänekoskella pilkkimään pääset muun muassa Keiteleelle, Kuhnamoon sekä pienemmille alueen järville. Pilkkimisessä yhdistyvät raitisilma, upeat maisemat ja rauhoittuminen. Muistathan liikkua jäällä varoen ja ottaa naskalit mukaan. Milloin olet viimeksi käynyt pilkkimässä?

Nauti Äänekosken kulttuuritarjonnasta

Nauti elokuvista koko perheen voimin tai aikuisten kesken Elokuvateatteri Kino Hirvessä. Valikoimasta löytyy erilaisia elokuvia kahdessa salissa. Äänekosken taidemuseolla Löydettävissä - Kari Marjon näyttely. Näyttely koostuu valkosavesta muotoilluista pienoisveistoksista, suurempikokoisista pronssiveistoksista sekä esinekollaaseista, jotka hyödyntävät valmiita käyttöesineitä.

Muita tutustumisen arvoisia ajankohtaisia tapahtumia löydät tapahtumakalenteristamme.

Auringonlasku Tärttämäessä.

Lumi- ja jäätaide

Ulkoillessa voit päästää mielikuvituksen lentämään ja tehdä taidetta. Esimerkiksi luonnonjäälle saa tamppaamalla tehtyä upeita kuvioita ja koko perhe saa liikuntaa huomaamatta. Lumiukkojen ja -linnojen rakentaminen on mahtavaa yhteistä ajanvietettä. Jos ulkona paukkuu pakkaset, voit myös tehdä jäälyhtyjä ja -koristeita. Oletko kokeillut tehdä jäisiä saippuakuplia ja kuvata niitä?

Lumikengillä tampattu sydän jäällä.

Ostoksille

Erilaiset kirpputorit ja kivijalkaliikkeet tarjoavat hyvät mahdollisuudet ostoksille. Äänekosken keskustasta löydät useita eri liikkeitä lähellä toisiaan. Alueella on monia pieniä erikoisliikkeitä ja kauppaketjuja. Äänekosken taajamista löydät persoonallisia liikkeitä ja esimerkiksi Sumiaisissa palvelee ympäri vuotisesti aito Kyläkauppa Voikukka.

Jaa kuvasi talven aktiviteeteistasi käyttämällä #visitaanekoski tai tägäämällä meidät @visit_aanekoski. Jaamme julkaisusi mielellämme kanavissamme ja inspiroit samalla muita!