Pro Nemus

Riitta Koivisto |

Share Share Share
image description

Pro Nemus eli metsän puolesta. Metsä Groupin vierailukeskus on kohde, jonne kannattaa tulla kauempaakin. Innovatiivinen ja uuden ajan vierailukeskus tarjoaa mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa koko perheelle. Tiedonjanoisille keskus tarjoaa uutta informaatiota metsäteollisuudesta sekä Metsä Groupin laaja-alaisesta toiminnasta ja tiedostavalle kuluttajalle yllättävää tietoa vastuullisuudesta. Oppia voi myös kokemalla; lähde seikkailemaan Äänekosken Biotuotetehtaalle, sekä muille Metsän tehtaille virtuaalimaailmoissa tai mene metsätöihin hakkuukonesimulaattorin kyydissä. Matkamuistoksi voit napata vielä kuvat Photoboothilla.

Mielikuvat tehtaista ja niiden ympäristöistä on ennalta tuttuja monille. Itse olen lapsena kulkenut isäni perässä tehdasalueella, kun hän on käynyt työpaikallaan. Peruskoulusta tehnyt vierailuja tehtaalle; nähnyt ja kuullut niiden toiminnasta. Teini-ikäisenä olin viilutehtaalla kesätöissä siivoajana, kiertänyt päivittäin tehtaan toimistot, koneet ja hallit. Ei erityisen inspiroivaa tai  mielenkiintoista.

Vapaaehtoisesti ja vapaa-ajallani puolestaan olen vieraillut tehdasmuseossa, jossa on esitelty vanhan paperitehtaan historiaa vuosikymmenten takaa. Iän karttuessa myös historialliset näkökulmat ovat kiinnostaneet, ja vierailu tällaisessa matkailukohteessa on ollut viihdyttävää ja samalla opettavaista. Äänekoskella tällaisesta matkailukohteesta sai lisäksi aivan uudenlaisen näkökulman. Metsä Groupin Pro Nemus tuo jokaiselle vierailijalleen  esille toimintansa läpinäkyvästi ja ajankohtaisesti, eikä liiemmin katsota aikaan ennen tätä päivää, vaan päinvastoin, eteenpäin. 

Avara ja uudenlainen

Astuessaan Pro Nemukseen meinaa unohtaa olevansa tehdasalueella. Rakennuksen arkkitehtuuri, pinnat ja näkymät ovat todellakin tätä päivää, ja ensi vilkaisulta voisi kuvitella olevansa tutustumassa uusiin rakennusmateriaaleihin ja sisustukseen. Eteistilat ja wc:t ovat tyylikkäät ja viimeisen päälle mietityt. Wc-tilojen puiset sisustusmateriaalit herättävät huomion ja eteisen puiset henkarit, joihin takit asetetaan vierailun ajaksi ovat niin tyylikkäät, että samanlaiset toivoisi omaan naulakkoon. Sisustusta ei kuitenkaan tultu Pro Nemukseen ihastelemaan, joten nopeasti siirrytään eteenpäin ihaillen tilojen avaruutta ja valoisuutta vilkuillen samalla isoista ikkunoista tehdasalueelle. 

Vierailu Pro Nemuksessa alkaa kahvikupin äärellä kuunnellen lyhyttä tietopläjäystä Metsä Groupin vahvasta arvoketjusta, joka päättyy kaupanhyllylle monien vaiheiden jälkeen lähtien maanmuokkauksesta, jotta ostamiemme tuotteiden raaka-aineen, eli puun, kasvuolosuhteet ovat mahdollisimman hyvät. Jo vierailun ensi hetkillä pääsee yllättymään ja ihastumaan, kuinka kokonaisvaltaista, vastuullista ja kiertotalouden etunenässä Metsä Groupin toiminta on. 

Seurataan Metsä Groupin logistiikkaa valtavalta kosketusnäytöltä, tarkastellaan lopputuotteita, joita näemme kauppojen hyllyillä, ihastellaan jättimäistä sammalseinää ja upeita valokuvia. Hakkuukoneella päästään metsätöihin kaatamaan puita. Virtuaalimaailmassa päästään sisään Äänekosken biotuotetehtaaseen sekä muutamaan muuhun tuotantolaitokseen. Et kuitenkaan tiedä mitään, ellet mene itse kokeilemaan... 

Kurkkaa avoimet vuorot ja ilmoittaudu mukaan!