Lähettiläiden reiteillä

Riitta Koivisto |

Share Share Share
image description

Kuva: Sini&Pete

Keski-Suomen ensimmäisellä reitistöviikolla on tapahtumia ympäri Keski-Suomen, joille kuka vaan voi osallistua. Äänekoskella somelähettiläät kertovat omia suosikkireittejään, joihin jokaisen kannattaa oman lähipiirinsä kanssa käydä tutustumassa. Luonnossa liikkuminen on helppo ja hauska tapa säilyttää turvavälit!

HIETAMA

Betonilähiön kasvattina joskus kadehdin omia Hietaman koulua käyviä lapsia. Olihan betonilähiössä omat (harvat) positiiviset puolet, kouluun pääsi kävelemään itse, kun ei ollut Saarijärventietä välissä. Mutta kun muistan lapsuuteni kuihtuneet puut, en voi kuin ihailla sitä miten omien lasten elämässä kaunis ja puhdas luonto on lähellä ja läsnä. Koulun ja Hietaman Nuorisoseurantalon läheisyydessä on oma lähimetsä. Päästäkseen luonnon keskelle ei tarvitse matkustaa pitkiä matkoja. Hietamantiellä tervehti ikivanha ja valtava Hietaman haapa vielä viikon alussa, mutta torstaina Aila-myrsky valitettavasti kaatoi puun. 

Hietaman luontoa Kuva: Henry Kolari

Hietaman koulu ja esikoulu hyödyntävät lähiluontoa monella tavalla. Käydään retkillä lähimaastossa. Poimitaan mustikoita. Bongataan kevään ja syksyn merkkejä. Tyttäreni esikoulun aikana itse keräämistä mustikoista leivottiin myös oma piirakka mikä oli 6-vuotiaalle suurenmoinen elämys. 

Kävelemme koulun lähimetsässä myös koko perheen voimin vapaa-aikana. Poluilla riittää ihmeteltävää ja nykyään täydellisen retkireitin täydentää myös uusi laavu. Se on rakennettu kyläyhdistyksen voimin ja avajaiset pidettiin viime marraskuussa. Heinäkuussa oli maalaustalkoot. Maalattuna uusi laavu on entistäkin komeampi ja siellä on mukava poiketa paistamaan eväitä ja lämmittelemään nuotion äärellä. 

Laavu Hietamalla Kuva: Henry Kolari

Talvisin samassa paikassa voi hiihtää, ladut ovat valaistu ja reitit merkattu. Uudistettu ja kyläläisten voimin ylläpidetty jääkiekkokaukalo on loistava paikka luistella ja lämmin pukukoppi on iso plussa pakkaspäivinä. Lähistöltä löytyy myös frisbeegolfrata ja skeittiramppi joten alueella voi harrastaa monipuolista liikuntaa. 

Jos Saarijärventien varrella olisi pyöräteitä niin mahdollisuudet liikkua lähiluonnossa olisivat täydellisiä. Tuntuu kieltämättä tyhmältä lähteä autolla liikkuakseen luonnossa mutta tasapainoilu rekkojen seassa 8- ja 6-vuotiaan kanssa ei oikein innosta. Ehkä tässä kohdassa turvallisuus ja hyvä vanhemmuus on ekologisuutta tärkeämpi. Unelmana olisi mahdollisuus päästä lähiluontoon heti kävellen tai hiihtäen, mutta kaikkea ei voi elämässä saada. 

- Olga

LIIKUNTAPUISTO

Mun suosikkireitti Äänekoskella on liikuntapuiston reitit ja siellä risteilevät polut. Vaikka asun kaupungin taajama-alueella, mulle on tärkeää, että pääsen nopeasti ja vaivattomasti luonnon keskelle. 

Liikuntapuiston latujen reittikyltti Kuva: Riitta

Äänekosken liikuntapuisto sijaitsee Römminkatu 22, 44150 Äänekoski ja autonkin saa tarvittaessa kätevästi parkkiin. Parkkipaikalta löytyy myös opastetaulu, josta voi tarkastella reittejä, joista löydät myös viittoja reittien varrelta. Jos merkityt reitit tuntuvat liian tutuilta, voi poiketa monille poluille, joilla harvoin törmää muihin ja pääsee erilaisiin ympäristöihin.

Liikuntapuiston maisemia Kuva: Riitta

Lenkkeilyn lisäksi lumettomaan aikaan liikuntapuistossa voi harrastaa frisbeegolfia ja talvella vaihtaa sukset kenkien tilalle. Kaamoskaan ei pilaa urheilusuoritusta, sillä osa reiteistä on valaistu.

- Riitta

KAPEENKOSKI

Kyltti Kapeenkosken reittivalikoimista Kuva: Anniina

Kapeenkosken kaunis harjumaisema edustaa minulle keskisuomalaista luontoa parhaimmillaan. Jylhässä koskimaisemassa havisee monen tuhannen vuoden historia. On helppoa kuvitella, miksi juuri tällä paikalla on haluttu olla aikojen alusta saakka ja miksi koski on nimetty muinaisen auringonpimennykseen liittyvien henkiolentojen, kapeiden, mukaan. Kapeenniemen virkistysalueella on valtavasti kulttuurihistoriallista arvoa. Retkeilijän täytyykin kunnioittaa kaunista luontoa siellä liikkuessaan, jotta alueella on myös tulevaisuus pitkän historian lisäksi.  

Kapeenkosken kaunista luontoa Kuva: Anniina

Kapeenkosken upea maisema kuohuvine koskineen, korkeine mäntyineen ja jyrkkine harjuineen sijaitsee osoitteessa Kapeenkoskentie 105, 44250 Äänekoivisto. Virkistysalueella on tilava parkkipaikka, josta valtavan suuri honkaportti johtaa retkeilypoluille. Osa Kapeenkosken alueesta kuuluu matkailuyritykselle. Alueella on uusittu kylttejä ja opasteita, jotta retkeilijät tietävät, millä alueella voi liikkua vapaasti. Kapeenkoskella on sekä  helpommin kuljettavaa että  haastavampaa maastoa. Osalla reittiä on uusi  maalaituri, joka helpottaa kulkemista. 

Osalla reittiä on uusi  maalaituri, joka helpottaa kulkemista. Kuva: Anniina

Kapeenkoskella voi retkeillä, kalastaa ja harrastaa erilaisia koskilajeja. Retkeilyä varten alueella on useampia tulipaikkoja retkieväiden valmistusta varten. Kalastamiseen tarvitsee kalastusluvan ja esimerkiksi koskilajeja tarjoaa alueella toimiva matkailualan yritys Kapeenkoski Travel Oy

- Anniina

Kalastuksen ja muiden aktiviteettien lisäksi yrityksen palvelutarjonnasta löydät niin ruoka- kuin majoituspalvelutkin, lisäksi tiloja voi vuokrata juhla- ja kokouskäyttöön. Syyslomien ja pikkujoulukauden lähestyessä kannattaakin tutustua idylliseen tarjontaan luonnon hellässä huomassa! 

NAARAKOSKI

Naarakoski Kuva: Anniina

Naarakoski on lähiretkeilykohteeni, jonne saatan kävellä välillä vaikka vain aamuteelle. Kosken alati muuttuva ilme ja tasainen kohina ovat rauhoittavia näkyjä. Eri vuodenaikoja on mukava seurata kosken partaalta. Alueen maisemaan kuuluu oleellisena osana kosken ylittävä rautatiesilta. 

Naarakosken ylittävä rautatiesilta. Kuva: Anniina

Naarakoski sijaitsee Äänekoskella Hietaman kylällä Koskenkorvantien varressa. Autoille on tehty pieni parkkipaikka tien varteen. Parkkipaikalta pääsee koskelle pellon reunassa kulkevaa polkua pitkin. Naarakosken laavu kuuluu kalastuskunnalle, eikä se näin ollen ole yleisessä käytössä. Naarakoskella voi kalastaa kalastusluvan hankittuaan.  

- Anniina

Kalastuksen osalta tällä hetkellä on meneillään rauhoitusaika, mutta kalastamaan perholla sekä vieheellä pääsee taas joulukuussa. Lisätietoja löydät Äänekosken osakaskunnan lupaohjeista. 

ÄÄNEMÄKI

Minun mieluisin luontokohde ääneseudulla on ehdottomasti Äänemäki ja sen maastot! Löytyy ylämäkiä, alamäkiä ja kaunista kangasmetsää. Kokonaisuudessaan loistava paikka ulkoiluun ja kuntoiluun. Äänemäessä on todella hyvin merkattu maastopyörärata, missä tulee vietettyä itse todella paljon aikaa, kun olen Äänekoskella. Varsinkin Pakokankaalla on todella hyviä kangaspolkuja, ja mikä parasta nekin on merkattu, eli siellä on helppo kulkea, vaikkei olisi aiemmin paikassa käynytkään. 

Maastopyöräreitti Äänemäellä Kuva: Sini&Pete

Kuntoilijoita varten maastosta löytyy mahtavat kuntoportaat, joissa on hyvä treenata. Mäen päällä on näkötorni, josta voi ihailla kauniita ääneseudun järvimaisemia. Autolla on mahdollista kulkea näkötornille, mutta tie sinne on hieman huonossa kunnossa. Äänemäkeen voi ajaa autolla laskettelurinteitten alle Torpparintie 1, 44100. Hiihtokopilta löytyy kartta, sekä reitti-info mikäli haluat mennä esimerkiksi kokeilemaan maastopyöräreittejä. 

Reittejä on valittavissa kolme erilaista, mitkä ovat vaikeustasoltaan erilaisia. Sininen reitti on helpoin, mikä sopii esimerkiksi aloittelijoille. Punainen reitti on suunnattu vähän kokeneimmille ajajille. Viimeisenä on valittavissa Musta reitti, mikä on kaikista haastavin. Suosittelen rohkeasti kaikkia kokeilemaan maastopyöräilyä, ja sininen reitti on siihen hyvä mahdollisuus. Reitti on helppokulkuinen, joten siellä voi ajaa millä pyörällä tahansa. 

Talvella Äänemäessä lasketellaan, ja rinteet ovat aina todella hyvässä kunnossa! Rinteitä löytyy kaksi kappaletta, ja vieressä on loistava mahdollisuus myös pulkkamäkeen. Vuokraamosta voit vuokrata itsellesi lasketteluvälineet, ja talvella paikan päältä löytyy pieni kioski, jossa voit siemailla lämpimät sumpit ja lämmitellä ulkoilun lomassa. Rinteiden alta löytyy myös laavu, jossa voi paistaa esimerkiksi makkaraa tai istuskella muuten vain nuotion ääressä. Äänemäki on todella monipuolinen paikka, ja toivon että moni menisi sinne ulkoilemaan.

- Simo