Konginkankaan juhannus

Heidi Hämäläinen & Marjatta Huhta |

Share Share Share
image description
Konginkangas, pieni idyllinen kylä, joka sijaitsee 4-tien varrella n. 60km Jyväskylästä pohjoiseen. Nelostie kulki ennen kylän läpi, mutta nykyään se ohittaa taajaman sen länsipuolelta. Nyt ei ajeta ohi vaan mennään suoraan ytimeen.

Kysyin kotiseutuharrastaja Marjatta Huhdalta Konginkankaalta, minkälainen on Konginkankaan juhannus? Minun oli tarkoitus kirjoittaa tämä blogiteksti kokonaan  itse, mutta koska sain niin hienon, kauniin, kattavan ja tunnelmallisen vastauksen, olisi suorastaan rikollista mennä sitä muokkaamaan millään tavoin ja koska en ole itse koskaan kokenut Konginkankaan juhannusta, en voi sitä tyhjästä keksiä, joten vetäydyn tässä lähinnä toimittajan rooliin. Käsitys jonka Konginkankaan juhannuksesta sain, on kuitenkin sellainen, että minä haluaisin kokea Konginkankaan juhannuksen! 

Olkaa hyvät, Konginkankaan juhannus Marjatta Huhdan sanoin:

”Konginkangas on vilkkaimmillaan juhannuksena, kun kesämökkiläiset valtaavat järvenrannat, ostavat kukkansa hautausmaan aidalta, tekevät viimeostoksensa Salesta ja veneilevät/autoilevat mökeille. Illan tullen järvi kaikuu veneilyn ja mökkielämän äänistä, myöhäisiltaa valaisevat juhannuskokkojen loimut. Kuuluupa siellä huilunkin soitto, kuten niin monena kesänä.

Konginkankaan satama. Kuva; Mikko Suutala

Satamarantaan, 400m keskustasta on ilmestynyt koko joukko veneitä. Laiturilla lurkkii ongella yksi jos toinen onkija. Rannan tuntumassa on Kömin Killan hoitama perinnekukkapenkki, jossa taloista siirretyt vanhat kukkalajit loistavat kasvua.

Matilan Ankkuri; Kuva Mikko Suutala

Kokoontumispaikkoina on keskustan Killinki, Lintulahden uudistettu monitoimiravintola ja huoltamo sekä rantakahvila Matilanvirran Ankkuri, naftisti Sumiaisten puolella.

Pohjoishiekan uimarannalle, 800m Satamasta, kerääntyvät lapset hiekkalinnoja rakentamaan ja uimaan. Yhteisessä grillikatoksessa paistuvat makkarat. Moottoriharrastajien amerikanautot, Yamahat ja Hondat ilmestyvät raitille talviteloilta.”

Näihin tunnelmiin.

Hyvää ja turvallista juhannusta! 

Ystävällisin terveisin,

Heidi Hämäläinen @heidimaria_h #visitaanekoski lähettiläs 2020-2021, Äänekoski

Marjatta Huhta, kotiseutuharrastaja, Konginkangas 

Alla vielä video Konginkankaan kirkosta ja sen kulttuurillisistä vaiheista elokuvaohjaaja Mikko Niskasen innoittamana.

#hiddenaanekoski lähettiläs Olga Kolarin ja kirjailija Marjo Steffansonin video Konginkankaan kirkosta