Päivä ratapihan hengessä

Ilona Pietiläinen |

Share Share Share
image description

Kuvat: Ilona Pietiläinen @valkoinen_puutalokoti

Suolahden veturitallien ilmapiiri on hurmaava. Se vetää puoleensa aina uudelleen ja uudelleen. Lättähatun kyydistä unelmoiva voi tehdä sen todeksi täällä. Junan kuljettajalla saa vuokrata kuka vain. Ajattele, mille tuntuisi kiitää junalla pitkin kiskoja, jotka vievät samalla varmasti aikamatkalle.


Kuvien tunnelmiin tarvittiin vain yksi soitto ja pääsy kyytiin oli taattu.  Naapurin pajalta kultaseppä Sanna Hytönen oli valmis seikkailuun kaksospoikiensa kanssa. Äidin lupaus pirtsakasta reissusta toteutui kyllä kirjaimellisesti. Tästä kaksi suhteellisen vilkasta nuorta miestä piti huolen. Junamatkaa ei siis voinut ennalta käsikirjoittaa. Juoksentelu vähän tai enemmänkin villinä tapahtui ennen junaan hyppäämistä. Silloin turvallisuus oli tarkoin varmisteltu liikkumattomien junien takuulla. Pieni tauko kotoisten kanelipullien voimalla piti olla rauhoittava juttu - miten kävikään, se ehkä näkyy kuvien veijareiden puuhista.

Tässä vaiheessa voi toivottaa hyvää matkaa, hymyjä luvassa.

Ovet avautui rakennusten salaisiin sopukoihin - hengitystä pidättelin kuunnellessani vankilavaunujen historiaa. Uskomatonta, mitä kaikkea tämän pihan vaunut ovatkaan nähneet. Pellavapäiden viilettäessä pitkin radan vartta pystyi hyvin kuulemaan ilmassa soivan junanpillin äänen.

Kokeilkaa tätä, olen varma - että historian havina on aina paikalla. Nyt haaveeni on vuokrata ystäväjoukolle juna, jota kiskot eteenpäin kuljettavat.

Kiitos tästä upeasta päivästä Keitele-museolle. Hieno porukka siellä tekee tätä työtä talkoovoimin. Talkoita odottavat myös vaunut, jotka pitäisi putsata. Toivottavasti näemme mahdollisimman monta näissä talkoissa ratapihan tunnelmissa. Ilmassa on varmasti silloinkin nostalgiaa.

Kiitos Kultaseppä Sanna Hytönen ja hurmaavat pellavapäät - ilo oli palata ajassa taaksepäin kanssanne.

Ilona Pietiläinen