Päivä Kapeenkosken maisemassa

Ilona Pietiläinen ja Niko Pasanen |

Share Share Share
image description

Kuvat: Ilona Pietiläinen @valkoinen_puutalokoti

Yksi päivä Äänekosken Kapeenkosken kauniissa maisemissa kuului minun ja Nikon suunnitelmiin. Se, miten sen viettäisimme oli mietitty jo etukäteen. Vaikka olisimme tehneet mitä, emme olisi voineet tietää päivän kulkua tai siihen liittyneiden henkilöiden auttavaisuutta. Yhteen hiileen puhaltaminen onnistui tässä päivässä täydellisesti.

Kapeenkoskella meidät otettiin avosylin vastaan, käyttöömme saimme ikivanhan Myllytuvan. Nyt se on rakennusten kauneuslistalla ensimmäisenä. Upeat hirsipinnat, vieressä kuohuva koski ja siihen kuuluvat tarinat ovat ikimuistettavia. Hymyltä en voinut välttyä Nikon karauttaessa pihaan Citymarketin pakettiautolla. Asiaan kuuluvalla tavalla Kyljyskuiskaaja oli käynyt kampaajalla - ja saanut kutreihinsa Hiushalkomon taikoman hollantilaisen letin. Nikon perhe jäi tässä vaiheessa vielä kampaamon Marikan hellään huomaan.

Niko saapasteli tottunein ottein koskeen vaikkakaan tarina ei kerro nousiko sieltä kalaa ruokapöytään. Kapeenkosken henkilökunta johdatteli meidät ja Cittarin pakettiauton metsäteitä pitkin laavulle. Näin Niko välttyi kantamasta useiden kymmenien kilojen grilliä harteillaan. Tämäkin olisi kuulemma onnistunut. Kamadon suojissa valmistui Nikon savustama lohi - upeat reseptit ovat mestarin loihtimat.

Rankkasadekaan ei saanut meidän retkiseuruetta hyytymään - ruoka Nikon perheelle valmistui nuotiolla ja Kamadossa. Avotulen ylläpidosta vastasi Kapeenkosken väki. Tässä vaiheessa voin paljastaa, että Cittarin pakettiauto kulkee missä vain - vaikka sitten metsätiellä ja hieman sen vieressäkin.

Myllytuvan koristeluun aihiot poimittiin luonnosta, lautasliinat revittiin pellavasta ja lautaset napattiin mukaan Kapeenkosken keittiöltä. Monta tarinaa nähnyt pöytä sai ylleen kattauksen ja ruuan, jonka Niko valmisti Citymarketin eväistä.

Kynttilät odottivat päälle laitettuna Nikon perhettä, jonka hulmuavat hiukset oli Hiushalkomo taikonut tunnelmiin sopiviksi. Kutreilla keikkui Lumpeenkukan tyttöjen taidokkaat seppeleet. Seppeleet ripusteltiin roikkumaan Myllytuvan vanhoihin nauloihin ja puutappeihin. Hellästi ne kasteltiin rantavedessä ja välillä heiteltiin leipäkiviä veteen. Kynttilöiden tuodessa valon hämärään myllytupaan syötiin Nikon valmistamat herkut, kilisteltiin loppukesälle ja heille, jotka olivat mukana tässä päivässä.

Ilona Pietiläinen

Nikon reseptit kuvien herkkuihin 

Savua kuiskaava, raikas leipäjuusto

Ainekset:
Leipäjuuston pala
Pirkka sitruunapesto
Martinmäki kylmäsavulohisiivut

Leikkaa leipäjuustosta mieluisen kokoisia kolmioita. Levitä päälle ohut kerros sitruunapestoa. Asettele pinnalle kylmäsavusiivut esimerkiksi ruusukkeiksi. Tarjoile alkuruokana.

Ihana leipäjuusto narskuu hampaissa, sitruunapesto antaa raikkautta ja kylmäsavustetut lohisiivut kuiskaa savua.

Mätikuiskaus

Ainekset:
150g purkki ranskankermaa
0,5dl maitoa
100g kirjolohenmätiä
Tuoretta tilliä
Ripaus suolaa ja pippuria

Tyhjennä ranskankerma kulhoon ja ohenna se maidolla. Mausta suolalla ja pippurilla. Hienonna tilli ja lisää ranskankerman sekaan. Jätä vähän tilliä koristeeksi pinnalle. Lisää mäti varovasti sekoittaen. Koristele tillillä.

Kukkakaalimuusi

Ainekset:
Iso kukkakaali
Juustoinen ruokakerma
Ripaus suolaa
Tuoretta ruohosipulia

Irrota kukkakaalin lehdet ja kanta. Pieni kukkakaali kattilaan ja peitä vedellä.
Keitä noin 15min, että kukkakaali on pehmoista. Kaada vesi pois, survo kukkakaali muusiksi. Lisää juustoinen ruokakerma ja ripaus suolaa. Kiehauta. Silppua ruohosipulia ja lisää muusin sekaan. Jätä vähän ruohosipulia pinnalle koristeeksi.

Hunajata-savustettu lohimedaljonki

Ainekset:
Lohifilee (noin 200g/medaljonki)
Silvo Hämäläisen Kuningatar hunajaa Sumiaisista
Suolaa
Pippuria

Leikkaa lohifilee medaljongeiksi. Sivele pintaan hunajaa. Lisää suola ja pippuri. Savusta medaljonkeja 80-100 asteen lämpötilassa 45 asteen sisälämpöön asti. (Noin 30-40minuuttia). Mikäli haluat vahvemman värin, nosta lopussa lämpötilaa 150asteeseen, pidä kuitenkin huoli ettei kalan sisälämpö nouse yli 45 asteen.

Ristonkorven Auraaja -salaatti

Ainekset:
Jääsalaatti
Ristonkorven tomaattia Laukaasta
Ristonkorven kurkkua Laukaasta
Valio Aurajuustoa Äänekoskelta

Pieni jääsalaattia pohjalle. Pilko tomaattia ja kurkkua pieniksi paloiksi ja nosta salaatin päälle. Ripottele päälle Äänekoskelaista Valion Aurajuustoa.
Tarjoile kukkakaalimuusi, lohimedaljonki, salaatti ja mätikastike yhdessä.

Juomasuositus: tähän sopii hyvin raikas vehnäolut, esimerkiksi Stone white ghost Berliner weisse!

Niko Pasanen