Suolahden juhannus

Anniina Hetesuo |

Share Share Share
image description
Keskikesää on juhlittu pimeässä Pohjolassa aikojen alusta saakka.

Pitkä pimeä kausi kääntyy keskikesällä vihdoin valon juhlaksi ja kesä on kauneimmillaan. Perinteisesti juhannusta on vietetty mökillä ja kaupungit jäävät tyhjilleen. Poikkeuksellisen kevään jälkeen keskikesän juhla kaupungissa ihmisten parissa kuulostaa kuitenkin yhtä houkuttelevalta vaihtoehdolta kuin mökkijuhannus.

Lähimatkailun hengessä suuntasin päiväretkelle Suolahteen.

Tapio Junnon Lastaajat- patsas

Tarkoituksenani oli selvittää, mitä kaikkea Suolahdessa tapahtuu juhannuksena. Saavuin Suolahteen linja-autolla ja otin suunnakseni Suolahden upean satama-alueen, joka löytyy keskustan välittömästä läheisyydestä. Tulijaa tervehtii satamassa Tapio Junnon Lastaajat-patsas ja kaunis Wanha Asema. Aseman pihassa voi aistia menneiden aikojen vilinän junaraiteilla, ihailla kaunista järvimaisemaa ja tutkia raiteiden vaihteistoa.

Kuva; Mikko Suutala. Wanhalta Asemalta johtaa kaunis kävelytie rannan suuntaisesti. 

Keiteleen rannalla kaupunki ja luonto ovat sopuisasti yhdessä. Kuljin koivujen reunustamaa kävelytietä kohti Satamaraittia, jossa sijaitsee suloinen, muodoltaan mutteria muistuttava ravintola Majakka, johon kuuluu myös lisää sisätilaa tarjoava Tanssipaviljonki ja iso terassi.

Majakassa tapasin ravintolan nykyisen omistajan Matti Leppäsen.

Järjestyksessään neljäs ravintolan omistaja kertoo elävästi ja innostuneesti sekä ravintolastaan että sitä ympäröivästä ainutlaatuisesta ympäristöstä. Wanhan aseman lisäksi historialliseen satama-alueeseen kuuluu esimerkiksi perinnetelakka ja Keitele-museo.

Ainutlaatuinen satama-alue tarjoaa Suolahdessa viihtyisät puitteet kaupunkijuhannuksen viettoon. Ravintola Majakassa on tarjolla juhannuksena ruokaa, juomaa, livemusiikkia eli kaikkia niitä asioita, joita ainakin itse olen karanteenikeväänä kaivannut.

Juhannusaattona 19.6. Majakassa esiintyy Katri ja Sauli kello 20 alkaen. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Suolahdessa kokon järjestää ravintola Majakka ja kyläyhdistys yhteisvoimin. Juhannuskokko sytytetään ravintola Majakan läheisyydessä kello 20, jos palomestari antaa siihen luvan.

Juhannusta juhlitaan Suolahdessa myös juhannuspäivänä.

Juhannuslauantaina 20.6. Majakassa esiintyy Vehkala tuplana kello 19 alkaen. Myös tähän tapahtumaan on vapaa pääsy.

Kuva; Mikko Suutala. Perinnetelakka

Päiväretkeni aikana huomasin löytäneeni piilotettuja aarteita kotikaupungistani. En osannut kuvitellakaan, mitä kaikkea Suolahdesta löytyy, kun vain onnistuu kysymään oikealta henkilöltä. Jos siis unohdit varata itsellesi mökin ja pohdit, mitä ihmettä kaupungissa voi tehdä juhannuksena, suuntaa Suolahteen!

Juhannusterveisin

Anniina, @annhetes

Ravintola Majakka @suolahden_majakka

Keitelemuseo Facebookissa: Lättähattujuna - Keitele Museo