Uusi #hiddenaanekoski -lähettiläs Riitta esittäytyy

Riitta Koivisto |

Share Share Share
image description

Moikka! 

Kun saavuin reilu 10 vuotta sitten Suolahteen opiskelemaan niin olin varma, että vietän siellä korkeintaan vuoden ja lähden yhtä nopeasti takaisin Etelä-Suomeen kuin sieltä olin Keski-Suomeen saapunutkin. Niin vaan mieli muuttui ja vajaan neljän Suolahtivuoden jälkeen siirryin Äänekosken taajamaan, johon en myöskään suunnitellut jääväni kovin pitkäksi aikaa - mutta toisin kävi.

Edelleen asun Äänekosken taajamassa ja kotiini on kymmenen Ääneseudulla vietetyn vuoden aikana löytynyt myös mies ja koira. Tällä hetkellä opiskelen Savonian ammattikorkeakoulussa matkailua monimuoto-opiskelijana eli käytännössä istun suurimman osan ajastani rivitalokaksiossa tietokoneen ja kirjapinojen kanssa.

Silloin kun aivot tarvitsevat opiskelusta taukoa, lähden koiran kanssa lenkille. Joskus taukoa tarvitsee vähän enemmän kuin metsälenkin verran ja silloin suuntaan Helsinki-Vantaan kautta maailmalle. Vaikka matkailu kuuluu elämääni isosti ja välillä kaipuu kaukomaille on niin suuri, että tekisi mieli pakata tavarat ja muuttaa hetkeksi pois, en kuitenkaan tiedä Äänekoskea parempaa paikkaa asua.

Parasta täällä on se, ettei mikään ole liian suurta. On paljon tuttua ja turvallista, aika lailla kaikki tarpeellinen löytyy täältä. Ja jos ei löydy, niin Jyväskylään ei ole pitkä matka (eikä Helsinki-Vantaan lentoasemallekaan aja kuin 3,5 tuntia). Koiran hankittuani olen huomannut, kuinka hyvät ulkoilumahdollisuudet Äänekoskella ja lähiseuduilla on. En tarvitse autoa päästäkseni metsään tai veden äärelle, mutta jos otan auton alleni, retkeilymahdollisuudet ovat loputtoman tuntuiset.

Matkustamisen lisäksi (ja siitä huolimatta) ekologisuus ja eettisyys ovat lähellä sydäntäni. Olen yrittänyt etsiä ekologisempia valintoja elämääni, esimerkiksi kasvisruokavalio ja luonnonkosmetiikka, kierrättäminen sekä luonnonmukaisten tuotteiden suosiminen. Pikkuhiljaa isoissa kaupungeissa trendinäkin oleva ilmastoajattelu alkaa rantautua Äänekoskelle, mutta paljon on vielä tehtävää, jos haluamme pitää seutumme sellaisena kuin se on. Koska meille on luotu lähes rajattomat mahdollisuudet pilata ympäristömme ja olemme ne mahdollisuudet myös käyttäneet, on meidän mahdotonta muuttaa tapojamme täysin kertaheitolla.

Haluankin muistuttaa itseäni ja muita siitä, ettei kannata vaipua ilmastoahdistukseen, vaan aloittaa niistä teoista jotka itselle tuntuvat helpoimmilta. Tulevaisuudessa ne tänään isoilta tuntuvat haasteet ovatkin lopulta pieniä. Ja ehkä joskus minäkin voin lopettaa lentämisen ilman, että se on edes suuri haaste. Mutta sen hetki ei ole vielä, vaan nyt kannan muovijätettäni kierrätyslaatikkoon ja vähennän tomaattien syömistä talviaikaan. Instagram-tililläni @luonnollisestiparempi pystyn toivottavasti jakamaan vinkkejä myös teille muille, kuinka pienillä teoilla pystymme muuttamaan maailmaa pala kerrallaan puhtaammaksi paikaksi.

Mahtavaa päästä mukaan porukkaan heti #hiddenaanekoski jahtiin! Jos et tiedä tapahtumasta käy laittamassa Visit Äänekosken Instagram ja Facebook seurantaan ;)

Riitta