Työhyvinvointia kotitoimistoon

Aino Hintsala |

Share Share Share
image description

Toimistotyössä aivot työskentelevät tehokkaasti mutta muu keho on jämähtänyt työtuoliin kiinni. Ajatus ei oikein juokse ja pää tuntuu sumealle muutaman tunnin työskentelyn jälkeen. Silmätkin tuntuvat väsyneille. Lounaan jälkeen haukotuttaa huolella. Kuulostaako sinustakin tutulle?

Pitkäkestoinen istuminen kuormittaa kehoa runsaasti, ja on todistetusti yhteydessä useisiin elintapasairauksiin. Fyysisiä haittoja ovat muun muassa tuki- ja liikuntaelimistön yksipuolinen kuormittuminen, joka oireilee usein niska- ja alaselkäkipuina. Lonkankoukistajien ja takareisien lihakset kiristyvät. Lisäksi pitkäkestoinen, yhtäjaksoinen istuminen voi ilmetä myös alaraajojen turvotuksena ja puutumisena. Liiallinen istuminen nostaa verenpainetta ja lisää kolesterolipitoisuutta kehossa jo lapsilla ja nuorilla (UKK-Instituutti).

Yllä mainitut asiat kuulostavat pahalta. Eihän näitä haittoja kukaan halua. Onneksi ratkaisu on yksinkertainen:

Nostetaan peput ylös penkistä!

Seisominen ja jaloittelu suojaavat tehokkaasti pitkäkestoisen istumisen aiheuttamilta haitoilta. Samalla syke nousee, veri kiertää kehossa tehokkaammin ja mieli piristyy. Taukojumppailu työn ohessa on huomattavasti helpompaa seisten ja pieniä askelia ottaa huomaamattakin.

Näin tuunaat työpisteesi seisomatyöskentelyyn sopivaksi:

Etsi korkea työskentelytaso tai korota päätelaitetta ylöspäin vaikkapa paksujen kirjojen tai laatikoiden avulla. Päätelaitteen näytön tulisi olla lähellä silmien tasoa ja kädet noin 90 asteen kulmassa.

Seisomatyöskentelyssä asento on kuitenkin äärettömän tärkeä: muista hyvä ryhti, pidä hartiat alhaalla ja painopiste tasaisesti kummallakin jalalla, jotta seisomatyöskentely ei aiheuta tai pahenna selkäkipuja. Vältä pöytään nojailua ja painon pitämistä pitkiä aikoja vain toisen jalan varassa. Jalkapohjien väsymistä ehkäisemään jalkojen voi sijoittaa vaikkapa taitellun joogamaton, mikäli kotoa ei työpistemattoa löydy.

Kuva 1 UKK-Instituutti. Kuva 2: Työturvallisuuskeskus

Vinkkejä etätyötä tekevälle:

  • Tarkasta työpisteen ergonomia: säädä työtaso sopivalle korkeudelle siten, että kykenet työskentelemään hartiat alhaalla, niska suorassa ja selkä hyvässä ryhdissä
  • Nouse ylös tuolista vähintään kerran tunnissa
  • Työskentele päätteellä osa päivästä seisten
  • Hoida palaverit ja puhelut kävellen, jos mahdollista
  • Tee ruokatunnilla lyhyt taukojumppa koko keholle
  • Pidä vesipullo lähellä – juo vettä 1,5-2l päivän aikana
  • Ulkoile ja liiku tunti päivässä
  • Tee lihaskuntojumppaa 2x/vko
  • Venyttele päivittäin erityisesti niskaa, hartioita, selkää, lonkankoukistajia ja takareisiä
Kirjoittaja on Liikkuvampi Äänekoski- liikuntaprojektin työntekijä ja liikunnanohjaaja Aino Hintsala. Liikkuvampi Äänekoski- projektin tavoitteena on kehittää varhaiskasvatuksen, nuorten ja työikäisten liikuntaa Ääneseudulla 1.1.2020 – 31.3.2021 aikavälillä.