Lähiretkeilyä Ääneseudulla -kurssi 2020

Sini&Pete |

Share Share Share
image description

Koskelasta oltiin meihin yhteydessä, josko haluaisimme järjestää kurssin retkeilystä omalla paikkakunnalla. Ajatus tuntui aluksi vähän oudolta, osattaisiinko me pitää mielenkiintoista kurssia ihmisille.

Muutaman päivän mietiskelyn jälkeen rohkaisimme mielemme ja kävimme Anun juttusilla Koskelassa. Idea alkoikin tuntua toteutuskelpoiselta ja kannustava Koskelan henkilökunta sai meidät aloittamaan suunnittelun. Käytimme valmisteluun muutaman illan ja kurssin sisältö alkoi hahmottua, ehkä me sittenkin pidämme ensimmäisen kurssimme.

Ilmoittautuneita oli aluksi vain muutama, mutta tehokkaan sometietoiskun jälkeen meillä oli 15 innokkaan osallistujan nimet listassa.

Kurssin runkoa miettiessämme halusimme pitää aluksi pari teoriatuntia, jo senkin takia että luokkaympäristössä tutustuisimme kurssilaisiin. Teoriaosuudessa kerroimme retkeilijän velvollisuuksista ja myös oikeuksista. Esittelimme retkipaikkoja, tutustuimme Niskasen kattavan retkeilyvalikoiman tuotteisiin/välineisiin ja turvallisuusasioihin. Hienoa, että paikkakunnalta löytyy liike, josta saa asiantuntevaa palvelua ja retkeilyvälineitä!

Erikoisvieraaksi saimme Ilkan avaamaan kurssilaisille kompassin ja karttojen käytön saloja. Ilkka on työssään toiminut maanpuolustustehtävissä ja näin ollen hän on eittämättä tämän alan asiantuntija. Kartanluku ja kompassin käyttö oli jäänyt meillekin vähemmälle opiskelulle, joten siirryimme kuuliaisesti itsekin pulpetin taakse opiskelemaan nämä taidot. Onhan hyvä tietää, miten maastoa voi tutkia kartan avulla ja haastavammilla retkillä kartta ja kompassi ovatkin ehdoton apu!

Varsinaisia retkeilypäiviä piti olla kolmena lauantaina ja paikat päätimme kurssilaisten kanssa etukäteen. Ensimmäisen lauantain retkikohde suuntautui Koiviston kylän Naakkiman laavulle.

Lauantain ilma oli mitä mainioin ja suuntasimme Koivistoon eväät repussa. Sini oli tehnyt tikkupullataikinan valmiiksi mukaan. Retkeläisistä osa oli ottanut lapsensa mukaan ja porukkaa olikin kertynyt mukavat parikymmentä henkeä. Nimenhuudon jälkeen lähdimme kohti laavua, innokkaimmat edellä. Pysähtelimme lueskelemaan luontopolun kylttejä ja matka taittui kiireettömästi.

Laavulla oli jo nuotiopuut ja kiehiset aseteltu tulipaikalle valmiiksi porukan nuorimpien toimesta. Pääsimme testaamaan tuluksia, jotka eivät säikähdä kosteutta vaan kipunoivat kelissä kuin kelissä. Käyttö vaatinee meiltä vielä hieman harjoittelua. Lopulta nuotio saatiin syttymään loistavien nuotion tekijöiden ja sytyttäjien ansiosta. Kahvipannu aseteltiin tulille ja eväiden paisto saattoi alkaa!

Retkeläiset kaivelivat repuistaan eväät ja makkaroita alkoi ilmestyä nuotion päälle. Mukava puheensorina täytti tienoon ja ihana kiirettömyys vallitsi koko seurueessa.

Saimme jopa yllätysvieraankin laavulle, EVp. kylähullu, Koiviston kyläpäällikkö Matti Hämäläinen hiippaili vaivihkaa metsästä laavulle. Matti käy säännöllisesti tarkistamassa, että laavulla on kaikki kunnossa. Kovasti aiheutti ihmetystä suuri ihmismäärä, että näin monta halukasta olette laavulle saaneet houkuteltua mukaan.

Eväät syötiin, kahvit ja teet juotiin, tikkupullaa käristettiin ja lähdön aika alkoi koittaa. Sovittiin seuraava retkipaikka ja ajo-ohjeet käytiin läpi. Paluumatkalla käytiin ihmettelemässä vielä siirtolohkareita ja luolaa polun varressa. Saapuessamme autoille, osa retkeilijöistä halusi vielä käydä Kylmällä haudalla Uuraisten tien varressa ja toki siellä käytiin kotimatkalla.

Kurssille osallistui monenlaisia ihmisiä. Harmillisinta on, ettei nykyinen tilanne sallinut viedä kurssia maaliin asti, vaan kaksi retkeilypäivää jäi tekemättä. Yhtäkaikki vaikka kurssi jäi lyhyeksi meille oli etuoikeus tutustua uusiin hienoihin ihmisiiin, joilla kaikilla on halu liikkua luonnossa.

Pidetään toisistamme huolta ja nautitaan luonnosta monin eri tavoin. Kotona ollessasi voit kuunnella metsän ääniä vaikkapa Youtubesta, suunnitella tulevaa retkeä etsimällä tietoa netistä tai katsomalla luontodokumenttia esim. YleAreenasta!

Kiitos kaikille osallistujille ❤️ sini&pete

Lähiretkeilyä Ääneseudulla -kurssi 2020, Järjestäjä: Koskelan Setlementti, Ohjaajat: Sini&Pete

p.s tällainen kaveri lähti laavulta mukaan, kun ei sitä voinut sinne yksinkään jättää