La Kala Ooppera Jyväskylässä: Evita

Pirjo Kunnari |

Share Share Share
image description

Kuva: Tiina Tarvainen

”Illan näytäntö on peruttu. Evita Peron on kuollut.”

Näin alkoi äänekoskelaisen, tarkemmin sumiaislaisen La Kala Oopperan draamakonsertti Evita Nikolainkulmassa Jyväskylässä 15.9.2019 klo 19.00. Voi miten säpsähdin ja melkein jo nostin pyllyni tuolista. Herkkyyteni johtui luultavasti osaltaan siitä, että tämä samainen esitys Suolahden Wanhalla Asemalla 20.7. peruttiin Eva Peronia esittävän Marianne Finne-Brayn sairastuttua.

Kuka oli Eva Peron?

Eva Peron, oikealta nimeltään Eva Duarte, syntyi 7.5.1919 Argentiinan pampalla.

Nuorena tyttönä Eva työskenteli hotellien huonesiivoojana ja keittiöapulaisena, mutta haaveili näyttelijän urasta. Olen niin iloinen ja kiitollinen, kun suuri idolini Eva Peron on elättänyt itsensä keittiöapulaisena eli ammatissa, johon olen kouluttanut nuorisoa vuosikymmenten ajan täällä Äänekoskella. Vaikuttajaan, näyttelijään ja presidentin puolisoon Eva Peroniin yhdistetään naisellisuus, mystisyys ja vallankumouksellinen johtajuus.


                                                                                                               Kuva: Tiina Tarvainen

Guarda che luna (Hopeinen kuu)

Eva rakastuu tangolaulajaan, Aukustin Mangaldiin. Eva haluaa, että Mangaldiin ottaa hänet mukaansa Buenos Airesiin.

Mustasukkaisuutta

San Juanin kaupungin tuhoisan maanjäristyksen jälkeen Peron järjestää hyväntekeväisyyskonsertin Luna Parkissa uhrien auttamiseksi. Eva osallistuu konserttiin, tapaa Peronin ja vihjaa voivansa auttaa Peronia nousemaan valtaan. Evita kampanjoi voimakkaasti ja Peron voittaa vaalit. Peron astuu presidentin virkaan 1946 ja Evasta tulee presidentin puoliso.

Eva sairastuu

Eva sairastui syöpään ja kuoli vähän yli kolmenkymmenen vuoden ikäisenä. Evan kuolema pysäytti koko Argentinan. Hänen ruumiinsa balsamoitiin ja hänet haudattiin valtionpäämiehen hautajaismenoin.

Juan Peronin suuri hätä, huoli ja suru puolisonsa sairastumisesta ja sittemmin kuolemasta nosti minulle surun ja muiston oman puolisoni kuolemasta.

                                                                   Kuva: Tiina Tarvainen

Kuten kuvitella saattaa, musiikki oli ihanaa ja kaikki esiintyjät taitavia, Buenos Airesin nuorta tyttöä esittänyttä Mae Hernesmaata myöten. Maen kanssa vaihdoimme hymyjä.

Kun esityksen jälkeen ajelin synkässä, sateisessa säässä Jyväskylästä kotiin Äänekoskelle, olin vaikuttunut ja niin mielissäni kokemastani, että kesti pitkään ennen kuin uni voitti.

Kulttuuriterveisin Pirjo Kunnari

@lakalaopera -Instagramissa lisää kuvia oopperan produktioista.