Kylässä naapurissa

Riitta Koivisto |

Share Share Share
image description
Puolen tunnin ajomatkan päässä sijaitseva Konnevesi on minulle melko vieras siitäkin huolimatta, että olen asunut Äänekoskella 11 vuotta. Konneveden keskustan läpi on tullut lähinnä ajettua vain itää kohti. Mikä sääli, etten ole aiemmin tutustunut esimerkiksi Konneveden kunnan omistamaan Häyrylänrantaan.

Idyllinen miljöö

Häyrylänranta toimii porttina Etelä-Konneveden kansallispuistoon (, jossa häpeäkseni myöskään en ole vieraillut, mutta aion korjata asian) sekä Konneveden satamana, jossa kesäisin riittää palveluita.

Häyrylänrannan aluetta

Kesällä 2020 kauniista alueesta on voinut nauttia esimerkiksi uiden, saunoen, veneillen, lentopalloa pelaten, mattoja pesten… Rannasta on myös lähtenyt risteilyjä, ja kanoottien vuokraajat ovat päässeet omatoimisesti tai ohjatusti tutustumaan vedestä käsin kansallispuistoon. Veneilijät voivat rannassa tankata veneensä ja siistit WC- ja suihkutilat ovat tuoneet lisäarvoa rannan palveluihin. Alueella toimii myös karavaanarialue, ja ruokaa on voinut valmistaa rannan läheisyydessä olevassa grillikatoksessa. Alueella on satamakahvila, sekä pieni kauppa. Edellinen yrittäjä on lopettanut toimintansa rannassa kesän loputtua ja nyt haussa onkin Häyrylänrantaan uusi yrittäjä, joka säilyttäisi alueen matkailullisen vetovoiman ja tarjoaisi palveluita niin matkailijoille kuin paikallisillekin. Toivon todella, että pääsen ensi kesänä satamakahvilan terassille nauttimaan paikallisia herkkuja.

Satamakahvila.

Erityisesti Häyrylänrannassa minua ihastutti vanhat satulakattoiset, lautarakenteiset koppelit. Seurakunnan omistusaikana rakennetut veneiden ja pyydysten suojat on pidetty hyvässä kunnossa arvostaen niiden alkuperäistä ulkoasua. Vuonna 1978 Häyrylänrannan omistus siirtyi vaihtokirjalla kunnalle, ja 2014 perustettiin Etelä-Konneveden kansallispuisto. Palvelun tarvetta on siis riittänyt ja se on myös lisääntynyt kansallispuiston suosion myötä.

Venekoppeli

Rannasta katsottuna oikealla näkyy Siikakoski, joka on ensimmäinen seitsemästä luonnonkauniista ja kalastajien suosiossa olevista koskista. Konneveden koskiin kuuluvat Siikakosken lisäksi Taikinainen, Karinkoski, Kellankoski, Yläinen, Keskisenkoski sekä Hannulankoski. Kaikilta koskilta löytyy katetut tulipaikat, joilla voi täydentää luontokokemustaan avotulella kokkaamalla. Konneveden kunnan omistuksessa olevien koskien kalastuksesta, yöpymisvaihtoehdoista sekä muista palveluista löydät lisää tietoa Konneveden Kosket -nettisivuilta.

Siikakosken laavu

Miljoonan tähden majoitus

Ihastuttavan satama-alueen lisäksi pääsin tutustumaan vierasvenelaiturissa esillä olevaan AuroraHutiin. Tähtiä ei tosin viettämäni yön aikana näkynyt, sillä pilvet peittivät taivaan, mutta elämykselliset unet sain silti kokea. Järvi sekä mieli olivat tyyniä tuijotellessa järven pintaa ja siihen heijastuvia kuvia.

AuroraHut

AuroraHut on kotimainen yritys, joka on valmistanut, huoltanut ja toimittanut lasi-igluja yrittäjille vuoden ajan. Kotimaassamme AuroraHut-kohteita löytyy Kerimäeltä Nuorgamiin, jonka lisäksi AuroraHutissa voi majoittua myös Ruotsissa ja Norjassa. Tämä esittelykappale on nykyisille ja tuleville matkailuyrittäjille ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikka, sillä Keski-Suomesta ei vielä löydy ainuttakaan AuroraHut-kohdetta. Meidän upeissa järvimaisemissamme ja luonnon keskellä tälle liikuteltavalle majoitusratkaisulle kyllä olisi paikkansa. Kesällä AuroraHutilla voi ajella sen sähkömoottorin avulla keskelle järveä nauttimaan yöttömästä yöstä ja talvella sen voi vetää moottorikelkan perässä keskelle hiljaista luontoa.

AuroraHut

AuroraHutin sisätiloista löytyy sänky, johon avautuvat täydet maisemat panoraamaikkunoiden myötä, keittiötaso vesihanalla sekä kaasuliesillä, lattian alla oleva viileäsäilytystila, kompostikäymälä, pilkkiaukko, soitin, josta voi kuunnella radiota tai Bluetooth-yhteydellä omaa suosikkimusiikkia, wifi, sekä monipuolisesti säädettävissä olevia valaistusvaihtoehtoja.

Keittiötaso.

Tämä uusi majoitusmuoto on myös ekologinen vaihtoehto luksusluontomatkailuun. Sen liikuttaminen on helppoa, eikä se aiheuta luontomuutoksia, kuten majoitusrakentaminen yleensä. Luonnon kuormittavuutta vältetään myös kompostoivan ja septitankkiin nesteitä keräävän WC:n, vesien hiilisuodattimen, biohajoavien pesuaineiden, uusiutuvan polttoaineen sekä aurinko- ja biopolttokennojen ansiosta.

AuroraHut-esite

Lisätietoja AuroraHutista nettisivuilta tai AurooraHutin myyntipäälliköltä, Mika Iltolalta,  puh. 044 554 5556, mika.iltola@aurorahut.com